Nastala seniorska organizacija Gibanja Svoboda: “Nič o starejših brez starejših”

Slovenija 12. Jun 202313:36 11 komentarjev
Gibanje Svoboda Seniorji
Žiga Živulović jr./BOBO

Gibanje Svoboda je danes ustanovilo seniorsko organizacijo stranke, ki se bo aktivno ukvarjala s problematikami, ki zadevajo starejše in upokojence. Prioritetno bo obravnavala zdravstveno in pokojninsko reformo ter zakon o dolgotrajni oskrbi.

Stranka Gibanje Svoboda bo problematike starostnikov in upokojencev obravnavala s pomočjo na današnjem ustanovnem kongresu vzpostavljene organizacije Gibanje Svoboda Seniorji. Za predsednika so izbrali poslanca Svobode Bojana Čebelo.

“Z organizacijo dajemo avtonomijo in glas vsem seniorjem, da vse izzive starajoče družbe naslovimo skozi njih,” je ob ustanovitvi povedal predsednik stranke Robert Golob. Seniorji bodo tako aktivni deležnik denimo na področjih pokojnin, zdravstvene oskrbe starejših, dolgotrajni oskrbi in drugih, je povedal.

Bojan Čebela
Bojan Čebela (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Problem starostnikov bodo v organizaciji obravnavali tako s stališča mladih kot starih, torej medgeneracijskega sodelovanja. To se jim zdi neizbežno, a kot je poudaril novoizvoljeni predsednik Čebela: “Nič o starejših brez starejših.” Enakega mnenja je bil tudi Golob, češ da morajo biti starejši aktivno vključeni v problematike, ki jih aktivno zadevajo.

S krovno stranko Gibanje Svoboda bodo seniorji tvorno sodelovali, njihovih predlogov se Golob, kot je povedal, že veseli.

O načrtih za zdaj še ni želel govoriti, saj bodo program oblikovali v naslednjih dneh. Organizacija je popolnoma avtonomna in se lahko sama odloča, kaj bo predlagala, izvedla in s kom bo sodelovala.

O tem, s kom se bodo povezovali in sodelovali, se organizacija stranke avtonomno in samostojno odloča sama, na njihove odločitve tako krovna stranka ne more vplivati. Kot je še dejal Čebela, so v organizaciji odprti za vsako konstruktivno sodelovanje, razen s tistimi, ki med upokojence sejejo nezaupanje in sovraštvo. Na vprašanje, ali to pomeni, da ne bodo sodelovali s Pavlom Ruparjem in njegovim gibanjem Inštitut 1. oktober, je Čebela odgovoril, da sodelovanje samo po sebi ni izključeno, če bodo Rupar in njegovi sledilci spremenili pristop oziroma retoriko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje