Predlogi ministra Mesca: obvezna božičnica in “štempljanje” za tri skupine

Slovenija 07. Sep 202208:04 15 komentarjev
Luka Mesec
Žiga Živulović jr./Bobo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal spremembe delovne zakonodaje. Med drugim je omenil obvezno božičnico, o evidentiranju delovnega časa pa je dejal, da to ne bi bilo obvezno za vse. Prav tako se obetajo spremembe pri vodenju delovnega inšpektorata.

“Poskrbeli bomo za delojemalce,” je ob napovedi spremembe delovne zakonodaje po poročanju Radia Slovenija dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Kot je povedal, je med predlogi obvezna božičnica. “Če bo to sprejeto, se zaposlenim to zimo izplača regres v višini minimalne plače,” je pojasnil Mesec.

Evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse, temveč za tri skupine – za kršitelje, za tista podjetja, v katerih to zahteva delodajalec ali delavski kolektiv, in tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat “za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih”.

Pripravljajo tudi zakonodajo za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja. Ob tem je Mesec dodal še: “Naj vas hitro pomirim, nič ne nameravamo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine.”

Napovedane so tudi spremembe pri vodenju delovne inšpekcije – načrtujejo razširjeno, troglavo vodstvo. Podrobnosti minister za delo ni predstavil, je pa dejal, da “poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij”.

Mesec se je sicer včeraj udeležil posveta delodajalcev in obrtnikov, ki ga je v Ljubljani pripravilo Združenje delodajalcev in obrtnikov Slovenije. Ob tem je delodajalcem sporočil, da bodo kljub občasnemu nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. O morebitnih ukrepih za zimo, kot je čakanje na delo ali skrajšani delovni čas, pa je dejal, da je, kar zadeva vlado, vse na mizi. “Pogovarjamo se lahko o vsem, za zdaj pa skrbimo predvsem, da draginja ljudi ne bi potiskala v revščino,” je pojasnil po navedbah STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje