Predsednica države županu Jankoviću: Verjamem, da vam ni vseeno za zdravje ljudi

Slovenija 11. Maj 202310:31 > 20:07 24 komentarjev
Nataša Pirc Musar
PROFIMEDIA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ljubljanskega župana Zorana Jankovića znova pozvala, naj začasno prekine gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje. Ob tem je izrazila obžalovanje, da že v času načrtovanja projekta in nadaljnjih korakih "ni bilo zelo potrebne javne razprave o projektu". V stranki SDS pa so vse poslanske skupine pozvali, naj prispevajo podpise za parlamentarno preiskavo o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića naslovila javno pismo, v katerem ga znova poziva, naj začasno prekine gradnjo kanala C0 in konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje.

“V Republiki Sloveniji je voda ustavno zavarovano naravno javno dobro. Skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode mora biti temeljnega in odločilnega pomena. Zato je pomembno, da se umakne vsak dvom o tem, da bi gradnja povezovalnega kanala C0 lahko v to kakorkoli posegala ali bi celo lahko trajno ogrožala človekovo, našo, pravico do pitne vode,” je zapisala predsednica.

Ob tem je izrazila obžalovanje, da že v času načrtovanja projekta in nadaljnjih korakih “ni bilo zelo potrebne javne razprave o projektu”. Po njenih besedah gre namreč za “projekt velikega javnega pomena, ki poteka po vodovarstvenem območju, iz katerega prebivalci Ljubljane in drugi uporabniki pijemo čisto pitno vodo”.

Ljubljanskega župana Jankovića je ob začasni prekinitvi gradnje kanala tako pozvala tudi k čimprejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja. Ob tem je poudarila, da sta ga k pridobitvi presoje vplivov in okoljevarstvenega soglasja že pozvala tako agencija za okolje kot tudi ministrstvo za okolje in prostor.

“Verjamem, da vam nikakor ni vseeno za zdravje ljudi, za katero ste kot župan soodgovorni, zato vas vnovič pozivam, da začasno prekinete gradnjo kanala C0, končate postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejmete najboljšo možno odločitev, ki bo rešila kanalizacijske potrebe ob kar največjem upoštevanju previdnostnega načela za upravljanje vodonosnega območja mesta Ljubljane,” je zapisala predsednica republike.

V svojem zapisu se je z več argumenti odzvala na pismo in dokumentacijo, ki ju je od Jankovića prejela konec marca, ter dodatna pojasnila, ki jih je takrat podal direktor Holdinga Ljubljana Krištof Mlakar. Predsednica republike je namreč že takrat pozvala k prekinitvi del.

Kot smo poročali, je ljubljanski župan Janković že večkrat poudaril, da ima kanal C0 številne varnostne ukrepe, ki preprečujejo puščanje v podtalnico, na prejšnji poziv predsednice republike k začasni zaustavitvi del pa je odgovoril z besedami, da se to “tudi slučajno ne bo zgodilo”.

Celotno pismo predsednice republike objavljamo spodaj.

C0: pismo Nataše Pirc Musar Zoranu Jankoviću

SDS za parlamentarno preiskavo

Poslanska skupina SDS je vse poslanske skupine pozvala k prispevanju podpisov za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0. Kot so zapisali v SDS, je parlamentarna preiskava pomembna za ugotovitev politične odgovornosti in drugih odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Prav tako je pomembna zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito ter z izigravanjem zakonodaje s področja gradenj, urejanja prostora in varstva okolja. “K sopodpisu smo pozvali vse poslanske skupine, njihov odgovor pa pričakujemo do torka do 14. ure. Glede na vsebino in namen preiskovalne komisije pričakujemo pozitiven odziv vseh poslanskih skupin, saj pravica do pitne vode ni stvar levih ali desnih niti ni stvar le opozicije ali koalicije,” so poudarili.

Komisija bi po predlogu SDS med drugim ugotavljala, kolikšna je morebitna odgovornost nekdanjih in sedanjih nosilcev javnih funkcij, da se gradnja kanala C0 nadaljuje brez presoje vplivov na okolje in pridobljenega pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja ter brez gradbenih dovoljenj za vse parcele, na katerih se gradi. Ugotavljala bi tudi njihovo morebitno odgovornost, da se domnevno nezakonito gradi na zasebnih zemljiščih, s čimer se nezakonito posega v pravico do zasebne lastnine.

Ugotavljala tudi njihovo morebitno odgovornost zaradi neupoštevanja mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki izpostavlja neustreznost trase kanalizacije, možnost onesnaženja vodonosnika in s tem ogrožanje oskrbe vseh prebivalcev Mestne občine Ljubljana ter možnost razširitve bolezni zaradi pomanjkanja vode, kar predstavlja nevarnost za zdravje in življenje ljudi ter za zdravo življenjsko okolje.

Pričakujejo tudi, da bi preiskava pripomogla k temu, “da se bo vzpostavilo zakonodajni okvir in primeren nadzorniški sistem, ki bosta zagotovila, da prebivalstvo ne bo nikoli več ogroženo na način, kot se dogaja danes”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje