Pahor in Klakočar Zupančič prepričana, da bosta odlično sodelovala

Slovenija 17. Maj 202208:46 > 11:23 5 komentarjev

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači sprejel novo predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki so jo poslanci na to funkcijo izvolili na petkovi ustanovni seji devetega sklica državnega zbora. Po kratkem, vljudnostnem pogovoru je Pahor napovedal, da bo vodje poslanskih skupin povabil na sestanek v ponedeljek. Ob tem pričakuje, da bo DZ lahko že isti dan obvestil, da ima kandidata za predsednika vlade, glasovanje o mandatarju Robertu Golobu pa bi lahko bilo že v sredo prihodnji teden.

“V veliko veselje mi je, da sem v skladu s tradicijo in običajem danes na vljudnostni pogovor sprejel novo predsednico DZ, ji čestital za izvolitev in se ji priporočil za odlično sodelovanje. V skoraj 10 letih sem sodeloval s 6 predsedniki DZ, gospa Klakočar Zupančič pa je prva predsednica, na kar smo še posebej ponosni,” je dejal predsednik republike Borut Pahor po prvem srečanju z Urško Klakočar Zupančič.

“Pogovarjala sva se predvsem o svojih obveznostih in sodelovanju pri oblikovanju nove slovenske vlade. Najkasneje v četrtek bom prejel obvestilo o oblikovanju poslanskih skupin in njihovih vodij. V petek jim bom tako lahko poslal vabilo za sestanek v ponedeljek, 23. maja. Verjetno bom že istega dne ugotovil, da ima potencialni mandatar potrebno podporo in bom DZ obvestil, da imam kandidata za predsednika vlade. S tem jim bom omogočil, da v času, ki je določen s predpisi, odločajo o predsedniku vlade,” je časovnico začrtal Pahor. Dodal je še, da je do zdaj z vsemi predsedniki DZ sodeloval na podlagi istih kriterijev, pa tudi z vsemi predsedniki vlad. “Biti moramo medsebojno tudi kritični, a spoštovati našo medsebojno neodvisnost.”

Klakočar Zupančič se je Pahorju zahvalila za sprejem in dejala, da se “zelo zelo veseli” tvornega sodelovanja. “Deliva iste vrednote in vzajemno spoštovanje, zato sem prepričana, da bova spoštljivo in odgovorno sodelovala v največjo dobrobit naših državljank in državljanov. Ker tukaj smo samo zaradi njih, zaradi vseh, ki živijo v naši državi. Postavljeni smo zato, da jim omogočimo čim lepše in čim kvalitetnejše življenje. V državi, kjer veljajo pravila o delitvi oblasti na tri veje, tri veje, ki so med seboj neodvisne, a se lahko med seboj nadzorujejo,” je povedala.

O časovnici je dejala, da se bodo potrudili, da ujamejo datum, ki je bil napovedan, “a ni vse odvisno od njih, temveč tudi zunanjih okoliščin”. Pahor je dodal, da ga je Golob na vljudnostnem pogovoru prosil, če mu pomaga, da vlado oblikujejo čim prej. “Takoj ko mi bo popolnoma jasno, da Golob uživa zadostno podporo, bom podpisal predlog in ga poslal v DZ predsednici parlamenta.”

Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO
Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO
Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič Borut Pahor in Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO

Nova predsednica državnega zbora, 44-letna Urška Klakočar Zupančič, je sicer magistrica pravnih znanosti, od leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani. V javnosti je postala znana po tistem, ko je leta 2020 izrazila svoje nestrinjanje z aktualno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije izvršilne veje oblasti. Nato je zapustila sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju. Je podpredsednica Gibanja Svoboda.

Položaj predsednika DZ je po protokolu drugi najvišji v državi, takoj za predsednikom republike. Med drugim predstavlja državni zbor, sklicuje in vodi njegove seje, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme DZ, ter skrbi za uresničevanje razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi.

Pahor je ob ustanovni seji že napovedal, da s predlogom kandidata za predsednika vlade ne bo po nepotrebnem odlašal, čeprav ima za to na voljo 30 dni po konstituiranju državnega zbora. Ko ga bo Klakočar Zupančičeva obvestila, da so imenovani vsi vodje poslanskih skupin, jih bo povabil na posvet o kandidatu za predsednika vlade. Pričakuje, da bodo posvetovanja najpozneje 23. maja in da bo isti dan ugotovil prepričljivo podporo kandidatu. Predvideva, da bo še isti dan tudi podpisal predlog kandidature za predsednika vlade in jo poslal v DZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje