Predsednica je v Londonu nosila drago ogrlico, ki jo je Sloveniji podaril emir

Slovenija 08. Jun 202309:36 12 komentarjev
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš Musar
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš Musar (Vir: UPRS)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na kronanju Karla III. v Londonu nosila zlato ogrlico, ki jo je nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju oziroma njegovemu uradu podaril emir Katarja. Pravila namreč določajo, da si lahko protokolarna darila zaposleni na uradu v nekaterih primerih tudi izposodijo in jih uporabljajo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je maja s soprogom v Londonu udeležila kronanja britanskega kralja Karla III. Slovenske novice so poročale, da je predsednica na kronanju v Westminstrski opatiji nosila tudi zlato ogrlico, ki jo je v dar od emirja države Katar Tamima bin Hamada Al Tanija prejel nekdanji predsednik Borut Pahor.

Kot še pišejo Slovenske novice, gre za 35 tisoč evrov vredno darilo, ki ga je nekdanji predsednik oziroma njegov urad prejel maja lani. Poleg ogrlice so bili del darila tudi uhani, prstan in zapestnica. Vsa protokolarna darila, ki jih prejmejo državniki, so sicer last države in ne prejemnika.

V uradu predsednice republike so za N1 potrdili, da je predsednica v Londonu res nosila omenjeno ogrlico, pa tudi zapestnico iz kompleta. Izbira nakita, ki ga je nosila na kronanju, pa je bila naključna, so povedali. Dodali so, da gre za eno od protokolarnih daril, ki jih hranijo v uradu predsednice.

Kot so nam pojasnili, pravilnik o hrambi in načinu razpolaganja z darili na uradu določa, da se lahko darila, ki postanejo last urada in so primerna za uporabo, ob predhodni odobritvi predstojnika (torej generalnega sekretarja) dajo v uporabo prejemniku ali drugemu zaposlenemu na uradu, ki za to izrazi interes.

Uporabnik je odgovoren, če darilo izgubi ali uniči

“Uporabnik darila mora z darilom ves čas uporabe ravnati kot dober gospodar in je odgovoren za njegovo izgubo ali uničenje. Uporabnik mora darilo vrniti uradu,” so dodali. V uradu predsednice republike so za N1 še povedali, da vsa protokolarna darila v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije postanejo last Republike Slovenije, zato je treba z njimi ravnati v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti.

Protokolarna darila so razstavljena v predsedniški palači, v depojih Muzeja novejše zgodovine v Pivki, v vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru (knjižna darila), na občini Bled pa je kajak, ki ga je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju podarila nekdanja predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid ob njenem uradnem obisku v Sloveniji septembra 2019. Darila hranijo tudi v državnih protokolarnih objektih.

Del zbirke protokolarnih daril – približno 700 – hranijo v uradu. Med njimi je veliko unikatnih daril, posebej izdelanih za izmenjavo ob državniških in uradnih obiskih, zato je njihovo skupno vrednost težko oceniti. Njihova simbolna vrednost pa je za državo neprecenljiva, so ob tem še povedali v uradu predsednice republike. Dodali so, da iz spoštovanja do državnika in države, v imenu katere je bilo protokolarno darilo podarjeno, protokolarna darila niso namenjena dražbam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje