Predsednica Pirc Musar presenetila zamejce v Trstu: Vaša domovina je Italija

Slovenija 11. Okt 202322:28 19 komentarjev
Nataša PIrc Musar na obisku pri zamejskih dijakih v Trstu
Predsednica Nataša Pirc Musar (Foto: Boštjan Podlogar/STA)

Med sredinim obiskom slovenskih zamejcev na Tržaškem se je predsednica republike Nataša Pirc Musar udeležila tudi debate z dijaki slovenskih zamejskih licejev. V enem od odgovorov je zamejskim dijakom dejala, da je njihova domovina Italija, kar je začudilo mnoge predstavnike slovenske skupnosti v Italiji. Ti poudarjajo, da seveda živijo na italijanskem ozemlju, vendar je njihova domovina lahko le Slovenija.

Odprtja prenovljenega Narodnega doma v tržaškem predelu Sveti Ivan, ki je še posebej pomemben za tamkajšnjo slovensko zamejsko skupnost, se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Poleg mnogih srečanj in pogovorov s predstavniki zamejcev in deželnih funkcionarjev je predsednica obiskala tudi dijake slovenskih zamejskih licejev, ki so ji postavljali različna vprašanja o politiki, migracijah in manjšinah.

Ena od dijakinj je poudarila, da manjšina ne more brez domovine, slovensko predsednico pa vprašala, ali se ji zdi, da matični Slovenci dovolj dobro poznajo in upoštevajo svoje zamejce. “Vaša domovina je Italija. Vi prispevate k razvoju, sožitju in kulturi Italije. Tega ne pozabite,” je odgovorila Pirc Musar. Prvi del odgovora, da je domovina slovenskih zamejcev Italija, je negativno presenetila številne ljudi iz zamejske skupnosti.

Nad predsedničinimi besedami so začudeni tudi nekateri predstavniki dveh krovnih organizacij slovenske skupnosti v Italiji. “Za nas je domovina samo republika Slovenija,” je bil v odzivu za N1 jasen predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Kot je povedal, ga je izjava predsednice presenetila. Razume jo sicer bolj kot priporočilo dijakom, vendar na tak način sam o domovini ne razmišlja. “Tu ne smemo zatajiti. Pripadamo slovenski manjšini in smo označeni kot slovenska narodna skupnost. Naš dom je bolj Ljubljana kot pa Rim,” je še dejal Bandelj.

Da je za slovenske zamejce v Italiji domovina lahko le Slovenija, se strinja tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila. Kot meni, se je Pirc Musar morda v odgovoru zmotila in je imela v mislih državo namesto domovine. “Kulturno in jezikovno smo del slovenskega naroda. Naša država seveda je Italija, ne nazadnje živimo v skladu z njenimi pravili. Imamo tudi italijansko državljanstvo, vendar je domovina druga stvar,” je povedala. Pri tem je spomnila, da je zamejska skupnost nastala zaradi zgodovinskih dogajanj in spreminjanja meja. “Domovina pa se ne more spreminjati, je ena sama,” je sklenila Dobrila.

Spreminjanje meja na območju, kjer živijo, je izpostavil tudi deželni svetnik Furlanije -Julijske krajine Marko Pisani. “Menim, da se je predsednica nekoliko nerodno izrazila. Domovina so lahko tudi naši rodni kraji,” je povedal.

Za pojasnilo izjave smo zaprosili tudi v uradu predsednice. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Predsednica Pirc Musar je sicer z izjavo enkrat že razburila slovensko manjšino. Nekaj dni po volilni zmagi je novembra lani v intervjuju za avstrijsko ORF dejala, da so pravice slovenske skupnosti v Avstriji “zgledno urejene” in da “ni praktično nobenih težav”. Ostro so se takrat odzvali v Narodnem svetu koroških Slovencev, sicer eni od krovnih zamejskih organizacij, in novoizvoljeno predsednico spomnili na neizvajanje nekaterih temeljnih avstrijskih dokumentov. Nataša Pirc Musar se je kasneje za besede opravičila in pojasnila, da ni želela nič slabega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje