Predsednica Pirc Musar s falconom na kronanje kralja Karla III.

Slovenija 17. Apr 202315:27 19 komentarjev
Nataša Pirc Musar
PROFIMEDIA

Predsednica države Nataša Pirc Musar se bo skupaj s soprogom udeležila kronanja britanskega kralja Karla III., ki bo 6. maja v Westminstrski opatiji. Kot so za N1 potrdili v uradu predsednice republike, bo Pirc Musar na obisk v London letela z vladnim letalom falcon.

Na Otoku potekajo še zadnje priprave na kronanje britanskega kralja Karla III., ki se bo odvilo prvo majsko soboto. Po poročanju britanskih medijev se bo slovesnosti v londonski Westminstrski opatiji udeležilo 2.000 povabljenih gostov. Povabilo na dogodek je prejela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot so za N1 potrdili v uradu predsednice, se bo Pirc Musar kronanja udeležila s soprogom Alešem Musarjem. V London bosta z vladnim letalom falcon letela v petek, 5. maja, saj se bosta na predvečer kronanja udeležila sprejema v Buckinghamski palači, ki ga organizira britanska kraljeva družina.

Naslednji dan bosta navzoča na slovesnem obredu kronanja, ki ga bo mogoče spremljati tudi po televiziji. Kot so nam še pojasnili v uradu, se bosta predsednica in njen mož v Slovenijo vrnila še isti dan.

Ker je kronanje državna slovesnost, za seznam gostov skrbi britanska vlada, poroča britanski BBC. Na kronanje so tako poleg članov britanske kraljeve družine povabljeni tudi britanski premier Rishi Sunak, predstavniki britanskega parlamenta ter druge kraljeve družine in voditelji držav sveta. Kronanje, ki predstavlja tako simbolično kot versko slovesnost, ostaja enako že skoraj 1.000 let in je edini takšen dogodek v Evropi. Poleg kralja Karla III. bo za kraljico soprogo okronana tudi njegova žena Camilla.

VABILO NA KRONANJE
Profimedia (Uradno vabilo na kronanje)

V okviru tridnevnega slavja bodo na Otoku poleg tradicionalnih kraljevih sprevodov pripravili tudi koncert zvezdnikov, veliko kosilo po vsej državi in prostovoljne pobude.

Kronanja kraljice Elizabete II. se je 2. junija leta 1953 udeležilo več kot osem tisoč povabljenih. Slovesnost, ki je trajala tri ure, so prvič v zgodovini prenašali po televiziji. Po podatkih, ki so dostopni na uradni strani britanske kraljeve družine, naj bi si kraljičino kronanje ogledalo 27 milijonov Britancev, še 11 milijonov pa naj bi jih slovesnost spremljalo prek radia.

Kronanje njenega sina, ki se bo začelo predvidoma ob 11. uri po lokalnem času, pa bo po napovedih letos bistveno skromnejše in krajše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje