Predsednica republike o Poklukarjevi obljubi, da bo ograja na delu meje ostala

Slovenija 13. Sep 202319:08 29 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

"Do konca leta bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji, saj so se izkazale za neučinkovite in nehumane." Tako so se v koalicijski pogodbi zavezale Gibanje Svoboda, SD in Levica. Notranji minister iz največje vladne stranke Boštjan Poklukar pa je na obisku v občini Brežice konec prejšnjega tedna obljubil, da bo panelna ograja v Rigoncah ostala. Kako gleda na to obljubo, smo vprašali predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob obisku vasi Rigonce konec prejšnjega tedna županu občine Brežice Ivanu Molanu in tamkajšnjemu lokalnemu prebivalstvu obljubil, da bo zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje na tem območju okrepljena navzočnost policije in da bo panelna ograja v Rigoncah ohranjena.

Zanimalo nas je, kako najnovejšo Poklukarjevo obljubo ocenjuje predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je bila v preteklosti do ograje na meji s Hrvaško zelo kritična. Tako je ob njenem postavljanju leta 2015 na Twitterju zapisala: “Za božjo voljo – ali res ni drugih rešitev kot postavljanje ograje? S tem problem le prestaviš PRED ograjo. Zelo evropsko, zelo orbanovsko.”

Tokrat so nam iz urada Nataše Pirc Musar odgovorili, da ograja, še posebej žičnata, po mnenju predsednice republike ni ustrezna rešitev za upravljanje migracijskih tokov. “Zato predsednica razume odločitev največje koalicijske stranke, da je to zavezo zapisala v predvolilni program, kasneje pa tudi v koalicijsko pogodbo. Treba je zasledovati načelo sorazmernosti, še posebej zato, ker obstajajo drugačne oblike nadzora, ki manj posegajo v življenje ljudi in živali.” Ob tem pa so dodali, da je vsekakor treba upoštevati tudi voljo in želje lokalnega prebivalstva. “Predsednica ob tem podpira tudi poziv sosednji Hrvaški k učinkovitejšemu nadzoru zunanje schengenske meje,” so še navedli v uradu predsednice Pirc Musar.

Poklukarjeva napoved o ohranitvi ograje na delu meje pa je v nasprotju s predvolilnimi obljubami sedanjih vladnih strank in z zavezo v koalicijskem sporazumu o takojšnji odstranitvi ograje na meji s Hrvaško. Spomnimo: prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je obljubo o odstranitvi ograje prvič javno izrekel skoraj dva meseca pred volitvami. “Ograja bo umaknjena, o tem sem prepričan, saj nima nobene funkcije več. Pri zajezitvi begunskih in migrantskih tokov ni pomagala,” je poudaril.

Stranka Gibanje Svoboda je nato v svoj Volilni program 2022 pod točko “ZA! Prenehanje z nesmiselnimi mejnimi politikami” zapisala: “Na meji bomo odstranili tehnične ovire ter jih nadomestili z dokazano učinkovitejšimi metodami, na primer daljinskim nadzorom.”

Ko so se Robert Golob, Tanja Fajon (SD) in Luka Mesec pred lanskimi volitvami udeležili “soočenja političnih strank z ljudstvom” na Trgu republike, so na vprašanje, ali so za to, da bi še v tistem letu prišlo do odstranitve ograje, družno dvignili loparček z napisom “DA”.

Predvolilno soočenje na TR3
Borut Živulović/BOBO

“Do konca leta bomo odstranili rezilno žico in vse ostale tehnične ovire na meji, saj so se izkazale za neučinkovite in nehumane. Na področju migracij je treba predvsem preganjati organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi,” lahko preberemo v koalicijski pogodbi, ki so jo maja lani podpisali prvaki koalicijskih Gibanja Svobode, SD in Levice.

Dober mesec kasneje je Golobova vlada že sprejela sklep, da se na meji s Hrvaško začne postopek odstranjevanja ograje, in se seznanila z načrtom odstranitve, ki so ga pripravili na notranjem ministrstvu pod vodstvom takratne ministrice Tatjane Bobnar.

Da se bo “žica še naprej umikala in ograja podirala”, je bil ob predstavitvi svoje kandidature za notranjega ministra februarja letos odločen tudi Boštjan Poklukar. “Verjamem, da je še čas, da to do konca leta naredimo, samo dinamiko je treba malo povečati. Če bom izvoljen, bom zelo hitro te zadeve postavil, da se bodo učinkoviteje odstranjevale,” je dodal.

Ob majskem obisku občine Osilnica, kjer si je ogledal začetek odstranjevanje panelne ograje, pa je Poklukar izrazil veselje, da uresničujejo obljubo predsednika vlade Roberta Goloba v predvolilnem času, da se bo ograja na južni meji odstranila.

“Občine ob meji so bile na neki način prizadete s tem, ogrožen je bil tudi njihov turizem, na ta način dostopnost do reke Kolpe, ki je tukaj mejna reka in izrednega turističnega pomena,” je povedal Poklukar.

Poudaril je, da slovenska policija odstranitev ograje nadomešča s prilagojenim načinom dela, večjo uporabo tehničnih sredstev, okrepljenim mednarodnim sodelovanjem. In dodal, da je taktika nekoliko spremenjena, kot je bila do novega leta, ko je Slovenija varovala zunanjo schengensko mejo.

“Čas je, da dokončno pospravimo ograjo, kajti v tem trenutku ne služi več tistemu namenu, za katerega je bila postavljena,” je še poudaril Poklukar.

Pred dobrim mesecem in pol, ko je vlada svojo pritrditev Janševi noveli zakona o tujcih utemeljevala z zaostrenimi migracijskimi razmerami, smo v oddaji N1 STUDIO gostili državno sekretarko na notranjem ministrstvu Helgo Dobrin. Na vprašanje, ali je bila vladna napoved odstranitve ograje na meji napaka, je jasno odgovorila, da ne, da so glede tega “še vedno popolnoma enotni” in da ni nobenih sprememb. Po njenih besedah namreč migracije obvladujejo “na druge načine”, policija pa deluje učinkovito. Dodala je, da gre odstranjevanje ograje z enako dinamiko naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje