Notranje ministrstvo kritikom: Ničesar nismo skrili, pri mnenju vztrajamo

N1 video 27. Jul 202317:04 17 komentarjev
Oddaja migracije MNZ
Uroš Kokol/N1

So razmere na področju nezakonitih migracij res tako zaostrene, da bo aktualna vlada posegala po enakih rešitvah kot prejšnja – in to čeprav je Robert Golob napovedal, da bodo delali drugače? V oddaji N1 STUDIO je gostovala državna sekretarka na notranjem ministrstvu, ki je pojasnila, kaj piše v odmevnem vladnem mnenju o ustavnosti azilne zakonodaje, ki so ga ministri potrdili, ne da bi vedeli, o čem glasujejo. Je bilo res skrito in zakaj ministrstvo pri njem vztraja?

Ostri odzivi po sprejetju vladnega mnenja, ki pritrjuje v času tretje Janševe vlade sprejetim spornim spremembam zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, se nadaljujejo. 13 nevladnih organizacij še vedno zahteva odstop notranjega ministra Boštjana Poklukarja, v koalicijski Levici pa pričakujejo, da bo vlada mnenje spremenila.

Ali načrtujejo kaj takšnega, kaj sploh piše v tem mnenju, ki javnosti še vedno ni dostopno, in kakšne so trenutne razmere na področju migracij v Sloveniji in širše, je v oddaji N1 STUDIO pojasnjevala državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Helga Dobrin.

V uvodu je povedala, da ministrstvo o posredovanju mnenja javnosti še vedno odloča, saj da “morajo steči določeni postopki”, da pa naj bi bilo mnenje javnosti dostopno “v kratkem”. Pojasnila je tudi, kako na ministrstvu utemeljujejo potrebo po spornih določbah, za katere je ustavno sodišče v zelo podobnem primeru enkrat že ugotovilo protiustavnost. So se v vladnem mnenju do te ustavne odločbe sploh opredelili?

Mnenje se je sicer znašlo na listi A, o kateri ministri na seji vlade glasujejo v paketu. Na to listo so lahko uvrščena le predhodno usklajena gradiva, ki na pristojnih vladnih odborih niso bila deležna pripomb.

Toda mnenje je MNZ po informacijah N1 v medresorsko usklajevanje poslalo le službi vlade za zakonodajo, na pristojnem vladnem odboru za državno ureditev in javne zadeve pa je bilo uvrščeno na konec poglavja “Odgovori na poslanska vprašanja in pobude”, o katerem so navzoči glasovali v paketu. Tudi iz koalicije je bilo slišati pripombe, da je bilo “skrito”. Državna sekretarka je te očitke ostro zavrnila.

Število nedovoljenih vstopov v Slovenijo se medtem občutno povečuje, zlasti od novega leta, ko je Hrvaška vstopila v območje schengena. Slovenska policija je tako do konca letošnjega junija zaznala 20.274 nedovoljenih vstopov v državo, lani v enakem obdobju pa 7.113. Je torej to ključni razlog, da vlada vztraja pri rešitvah, ki jih je uzakonila Janševa koalicija?

Helga Dobrin se je ob tem tudi odzvala na izjavo direktorice PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarine Bervar Sternad, ki je za N1 povedala: “Reči, da je zakon o tujcih zdaj ustavno skladen, ker je na področju migracij prišlo do povečanja prihodov, je tako, kot če bi rekli, da lahko ukinemo pravico do zdravstvenega varstva, ker preveč ljudi potrebuje zdravnika.”

Za konec smo državno sekretarko povprašali še, ali je bila vladna napoved o odstranitvi ograje na meji napaka oziroma ali bo država z odstranjevanjem kljub zaostrovanju migracijskih razmer nadaljevala. Prav tako nas je zanimalo, ali Slovenija razmišlja o uvedbi ponovnega nadzora na meji s Hrvaško, kjer ga od novega leta ni več. Avstrija ga je namreč na svoji južni meji znova uvedla po migrantski krizi v letih 2015 in 2016 ter ga vse odtlej stalno podaljšuje, Slovenija pa temu ostro nasprotuje. Ali torej obstaja možnost, da bi slovenska vlada ravnala enako kot avstrijska?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje