Predsednica zahteva podrobnosti o JEK2: “Imamo več vprašanj kot odgovorov”

Slovenija 13. Maj 202410:22 8 komentarjev
Nataša Pirc Musar, intervju
Foto: Aljaž Uršej/N1

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pozvala k podrobnemu, poštenemu in nepristranskemu obveščanju o gradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Meni namreč, da javnost potrebuje več informacij o projektu, prav tako pa, da se morajo volilci o JEK2 neposredno izrekati na referendumu, k čemur da se je vlada zavezala tudi v koalicijski pogodbi. "Tak projekt terja mnogo bolj poglobljeno razpravo, danes pa imamo bistveno več vprašanj kot odgovorov," je zapisala v pozivu.

Volilci in volilke se bodo najverjetneje novembra na referendumu izrekali o vprašanju o gradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK2). Predlog zanj so v sredini marca vložile štiri parlamentarne stranke Gibanje Svoboda, SDS, NSi in SD. Med podpisniki pa ni bilo poslancev koalicijske Levice.

Čeprav je predsednica republike Nataša Pirc Musar podpornica jedrske energije in čeprav podpira tako namero poslancev, da bi sprejeli resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije, kot tudi načelni referendum o opredelitvi do vprašanja glede jedrske prihodnosti države in do izgradnje nove elektrarne, meni, da o “daleč največji investiciji v zgodovini Slovenije” državljani vedo premalo, je zapisala v današnjem pozivu

“O projektu takih razsežnosti mora biti javnost podrobno, pošteno in nepristransko obveščana. Prav vsak med nami mora biti dobro seznanjen z usmeritvami oziroma alternativami naše energetske in posebej jedrske prihodnosti. Zato se mora razprava preseliti med ljudi, ven iz državnega zbora in strokovnih krogov. Ljudje so tisti, ki so in bodo živeli s pametnimi in napačnimi odločitvami politike,” je zapisala predsednica.

Predstavnikom politike zato zastavlja pet vprašanj, na katera bi morala javnost po njenem mnenju prejeti odgovore.

JEK 2
Foto: BOBO

Premier Robert Golob je po njenih navedbah napovedal, da se bodo volilci sprva izrekali o prihodnosti jedrske energije, nadalje pa tudi o podpori izgradnje dotičnega projekta JEK2. “Če torej načelni referendum o podpori jedrski energiji imamo na vidiku, se sprašujem, kje je obljuba za informirani referendum o konkretni investiciji?” se sprašuje Pirc Musar. Prav slednje vprašanje je po njenih navedbah tudi zaveza, zapisana v koalicijski pogodbi.

Prav tako mora po njenem mnenju javnost izvedeti informacije o tem, kdo bo financiral izgradnjo JEK2. Sprašuje se namreč, ali Slovenija zmore “obvladovati ta finančna tveganja”. Izgradnja je namreč ocenjena na okoli 16 milijard evrov.

Kakšna bo cena elektrike po morebitni izgradnji JEK2?

Predsednica bi si želela tudi zagotovila o tem, da bo cena električne energije po izgradnji JEK2 ostala vzdržna. “Tak projekt terja mnogo bolj poglobljeno razpravo, danes pa imamo bistveno več vprašanj kot odgovorov. Zato pričakujem vključujoč, neodvisen, transparenten, z referencami preverljiv mednarodni preizkus ekonomskih kazalcev take naložbe, njenih prednosti in slabosti,” je zapisala.

Kot dodaja, vizija energetske preskrbe v Sloveniji ni jasna. Ni znano namreč, kakšna je energetska alternativa JEK2, pa tudi to ne, ali je bila katera od alternativ sploh resno analizirana. Pod peto točko Pirc Musar zastavlja še vprašanje radioaktivnih odpadkov iz obstoječe jedrske elektrarne, ki še ni rešeno.

Kakšne predloge ponuja predsednica?

Zaradi naštetega je predsednica Pirc Musar politiki in javnosti ponudila tri predloge. Državni zbor mora po njenem dodelati Resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije. Kot drugo predlagatelje referenduma poziva k spremembi referendumskega vprašanja, in sicer tako, da bodo volilci že na prvem referendumu odločali o tem, ali imajo aktualna in prihodnje vlade mandat ljudstva za pripravo projekta.

“Če bo referendum uspešen in vse ustrezne priprave izvedene, bodo rezultati priprav deležni ponovne in dokončne presoje volilk in volilcev o tem, ali podpiramo obliko projektne izvedbe, kot bo predstavljena čez leta,” je zapisala.

Ob vsem tem še meni, da je treba v Sloveniji zagotoviti “najširšo, vključujočo in demokratično razpravo o energetski prihodnosti Slovenije”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje