Koalicija in opozicija stopili skupaj, “pokorščino” odrekli poslanci Levice

Slovenija 12. Mar 202414:39 22 komentarjev
Jedrska elektrarna Krško NEK
Foto: Bobo

Koalicija in opozicija le redko stopita skupaj. Danes se je to zgodilo. Pod predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji nove nuklearke v Krškem so se podpisali poslanci Gibanja Svoboda, SDS, NSi in SD. Manjkajo pa podpisi poslancev Levice. Zakaj se ti niso podpisali?

Potem ko je poslanska skupina SDS sredi februarja umaknila svoj predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji nove nuklearke v Krškem (JEK2), so danes predlog za tak referendum skupaj vložile štiri parlamentarne stranke: Gibanje Svoboda, SDS, NSi in SD. Med podpisniki pa ni poslancev koalicijske Levice.

Referendumsko vprašanje, ki  ga predlagajo štiri parlamentarne stranke, se glasi: “Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji?”

Referendum naj bi izvedli predvidoma konec letošnje jeseni, ko naj bi bilo o projektu nove jedrske elektrarne že več informacij.

Predlagatelji so v obrazložitvi predloga zapisali, da se je treba zavedati, da bo brez jedrske energije prehod v nizkoogljično družbo težji in dražji. “Zato potrebujemo stabilen, stalen in zeleni vir energije, kar jedrska energija zagotovo je, če želimo ohraniti gospodarsko rast in konkurenčnost našega gospodarstva. Tako JEK2 ni samo nujno potreben, ampak predstavlja tudi stabilen in varen način pridobivanja električne energije,” piše v obrazložitvi.

Jedrska elektrarna Krško, Nuklearna elektrarna Krško
Jedrska elektrarna Krško (Foto: Bor Slana/BOBO)

Stranke predlagateljice so še poudarile, da JEK2 ni projekt enega podjetja, ampak je projekt celotne Slovenije, ki nujno potrebuje močan in stabilen vir energije.

Predsednik vlade Robert Golob je v odzivu pozdravil dejstvo, da so politične stranke z ustavno večino podprle način in vsebino odločanja državljank in državljanov o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije. “S skupnim oblikovanjem referendumskega vprašanja smo dali pomembno sporočilo, da je projekt Jek 2 strateški projekt države, ki presega stranke, eno vlado in en politični mandat. Kot smo se zavezali v koalicijski pogodbi, bodo lahko državljanke in državljani o tem odločali na referendumu, ki bo predvidoma izpeljan že letos. Jedrska energija v kombinaciji z ostalimi obnovljivimi viri lahko Sloveniji zagotovi dolgoročno stabilno oskrbo z električno energijo, ključno vlogo pa ima tudi pri uresničevanju podnebnih ciljev,” je dodal.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po skupni vložitvi predloga za razpis referenduma dejala, da so se štiri parlamentarne stranke strinjale, da je gradnja nove nuklearke pomembna tema za državo in da je prav, da se o tem izrečejo državljani na referendumu. “Vodje poslanskih skupin in poslanci smo se pod predlog podpisali, zato smo tudi umaknili naš prvotni predlog, kar je razumljivo. Upam, da bomo vsi podpisniki tudi skupaj sodelovali pri tem referendumu,” je povedala Godec. Dodala je, da so v poslanski skupini SDS pregledali besedilo in da so z njim zadovoljni.

Pod predlog so se najprej podpisali vodje poslanskih skupin, sledijo pa še ostali podpisi poslancev omenjenih štirih parlamentarnih strank, razen Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha iz SDS. Kot nam je potrdil Logar, jim predloga niso dali v podpis.

Da njihovih imen pod predlogom ne bo, pa so se odločili v koalicijski Levici. Med razlogi za to so navedli, da resolucija, na katero se sklicuje referendumsko vprašanje, sploh še ni v parlamentarni proceduri ter da v tem trenutku ni znano niti, kakšna bo nazivna moč JEK2, kakšna bo cena izgradnje in kakšna bo cena električne energije iz tega obrata. Prav tako so opozorili, da za zdaj ni rešeno niti vprašanje odlaganja in skladiščenja iztrošenega goriva in visoko radioaktivnih odpadkov iz trenutno delujočega bloka JEK.

“Referendum o JEK2 naj se odvije takrat, ko bo imela javnost na razpolago vse potrebne strokovne, prostorske, varnostne, stroškovne in druge relevantne informacije o projektu. Poskrbeti moramo, da se ne bo ponovil šesti blok Termoelektrarne Šoštanj,” so poudarili v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje