Predsednik DeSUS: Občutek je, da smo državi postali breme

Slovenija 11. Sep 202113:29 0 komentarjev
Ljubo Jasnič
Borut Živulović/BOBO

Stranka DeSUS je v Volčjem Potoku obeležila 30-letnico delovanja. Po besedah predsednika stranke Ljuba Jasniča so rasli z državo in po 30 letih so še vedno tukaj, da branijo zasluženo in zahtevajo pridobljeno. Napovedal je, da bodo prišli na volitve zaradi dostojanstva do njihovega minulega dela, čeprav se zdi, da so postali breme.

Stranka je nastala 30. maja 1991 pod Pohorjem. Takrat se je po besedah predsednika Ljuba Jasniča rodila “stranka ljudi, ki je hotela in želela delati v dobro predvsem upokojencev, pa tudi naših otrok in vnukov”.

“Država nam je bila hvaležna, rabila je našo modrost, znanje, izkušnje … Kot smo ugotavljali na klavzuri, občutek je, da smo ji postali breme, da nas vedno manj rabi,” je povedal predsednik DeSUS. Današnje srečanje v Volčjem Potoku pa po njegovih besedah govori, da so tu, kot pred 30 leti, da branijo zasluženo in zahtevajo pridobljeno. “Pokojnine, zdravstvo, sociala, pravica do stanovanja, vsi pogoji za človeka vredno življenje, sodobni domovi za starejše, šolanje za naše otroke, vrtci za vnuke, to je naš program in naša zahteva, tedaj in danes,” je naštel.

“Na volitve bomo prišli”

Odločitve s petkove klavzure bodo po njegovih navedbah potrjevali na volitvah prihodnje leto. “Mnogi računajo, da pri teh letih ne bomo prišli na volitve. V veliki zmoti so, jim sporočamo, na volitve bomo prišli, ne zaradi let, zaradi pravice in dostojanstva do našega minulega dela, ker je treba zavarovati vsaj tisto, kar tujcu še niso prodali. Prodajajo naše, bolj malo so ustvarili sami,” je dodal Jasnič.

Več za starejše, manj za pločnike in javno razsvetljavo

V DeSUS bodo delali še naprej za dobro predvsem upokojencev, pa za otroke in vnuke, tudi naslednjih 30 let, je prepričan. Skupnost bo morala dati več denarja za starejše, za zdravstvo, tudi za ceno kakšnega razglednega stolpa manj, pločnika, javne razsvetljave tam, kjer bi lahko posvetili z baterijo, malo bolj skromen avto, je naštel. Poudaril je, da je treba zmanjšati krajo javnega denarja – v tisočerih oblikah. “Zato DeSUS,” je dejal zbranim v Volčjem Potoku.

DeSUS
Borut Živulović/BOBO

Po Jasničevih besedah njihovi nasprotniki v politiki želijo, da DeSUS umre, izgine s političnega prizorišča. “Pa kljub temu ne bomo vrgli puške v koruzo. Imamo prednost, starejši ljudje imajo dušo, pravimo.” Pozval je, da strnijo vrste. “Sam si bom prizadeval za dobre stvari. Dokler bom zmogel. Skupaj z vami, bom na tej poti, DeSUS bo nadaljeval naše opravljeno delo,” je zatrdil.

Klavzura DeSUS je po petkovi razpravi svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS pozove k odstopu. Nadomestili bi jih nadomestni poslanci. Svet stranke bo o tem odločal predvidoma prihodnji četrtek. Če bo sklep podprl, poslanci pa pozivu ne bodo sledili, Jasnič ne izključuje svojega odstopa. Eno od stališč klavzure je bilo tudi, da nihče, ki je stranki delal škodo, ne more biti več evidentiran ali kandidirati na listah DeSUS. Ali so to tudi poslanci DeSUS, Jasnič ni želel komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!