Predsednik programskega sveta RTV v analizah Ukoma ne vidi pritiska na novinarje

Slovenija 16. Mar 202215:52 1 komentar
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič ocenjuje, da analize poročanja RTV Slovenija, ki jih pripravlja urad vlade za komuniciranje (Ukom), niso pritisk na delo novinarjev. V Združenju novinarjev in publicistov so medtem stopili v bran novemu v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorju Pirkoviču.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS), aktiv MMC RTVS, sindikat in društvo novinarjev, katedra za novinarstvo ljubljanske fakultete za družbene vede ter Center za raziskovanje družbenega komuniciranja na omenjeni fakulteti so pretekli teden zahtevali, naj Ukom, ki redno objavlja svoje mnenje o poročanju RTV Slovenija, preneha s pritiski na novinarje. Vodstvo RTVS pa so pozvali, naj se jim zoperstavi.

Gregorčič jim odgovarja, da njihov poziv temelji na zmotni trditvi, da Ukom nima pravne podlage za izvedbo analiz poročanja RTVS. Pri tem navaja sklep o nalogah urada, ki ga je sprejela vlada, v skladu s katerim Ukom opravlja tudi “analitično dokumentacijsko dejavnost, ki se nanaša na spremljanje, dokumentiranje in analiziranje prispevkov, objavljenih v medijih”.

Redno analiziranje prispevkov RTV Slovenija, skladno z omenjenim sklepom, po Gregorčičevih besedah ne more pomeniti pritiska na delo novinarjev. V odsotnosti kakšnih koli drugih dokazov o objektivni prekoračitvi pristojnosti Ukoma pa, kot je zapisal, poziv “ne dokazuje političnih pritiskov na novinarje in novinarstvo, ampak bolj na nevajenost pošiljateljev poziva delovati v demokratični in pluralni družbi”. Podpisnikom poziva Gregorčič predlaga, da analize Ukoma preučijo in, če prepoznajo, da so te v celoti ali v posameznih delih pomanjkljive, netočne ali morda celo zavajajoče, podajo Ukomu svoje nasprotne argumente.

ZNP stopili v bran Pirkoviču

V Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pa so se danes odzvali na ponedeljkovo novinarsko konferenco pred stavbo TV Slovenija, na kateri so zaposleni RTVS izrazili nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC. Ocenjujejo, da je šlo za orkestriran napad na novega urednika MMC.

“Z insceniranim protestom, na katerih ni manjkalo lažnivih obdolžitev in brezsramnim napadov na osebno integriteto Igorja Pirkoviča, je padla še zadnja trohica domneve, da je RTV Slovenija dejansko uveljavil načela verodostojnosti, poštenosti in poročevalske integritete,” menijo v ZNP, kjer so kritični tudi do poročanja Radia in Televizije Slovenija o dogodku.

Dodali so, da je na RTVS očitno močno zasidrano prepričanje, da lahko uredniške funkcije na RTVS zasedajo samo “pravoverni” ljudje. Ob tem pa so poudarili, da je RTVS javni medij, ki ga po zakonu plačujemo vsi, zato uredniška mesta “ne morejo biti nekakšni fevdi posameznih skupin novinarjev”. V zadnjih letih so, kot so zapisali, pogosto opozarjali na kronične težave RTVS, ko gre za zagotavljanje pluralnosti in predstavitvi različnih mnenj, zato menijo, da so vse spremembe v tej smeri ne samo upravičene, ampak tudi nujne.

Oglasili so se tudi v stranki Levica, kjer izrekajo solidarnost z novinarji in ostalimi zaposlenimi na RTVS, ki te dni protestirajo proti “kadrovanju strankarskih nastavljencev in rušenju dolgoletnih uveljavljenih programskih shem”. Posebej so izpostavili oddaje Studio City, Tednik in Tarča, “ki so bile s prvega kanala suspendirane najmanj do časa volitev”.

Tudi v Inštitutu 8. marec močno obsojajo pritiske, ki jih doživljajo novinarji in novinarke v zadnjem času. “Poleg kadrovskih rošad na javni RTV, pritiskov in žalitev novinarjev, sedaj še utišanje Studia City za pomembnih šest tednov pred volitvami,” so zapisali. Tako so pripravili spletno peticijo, s katero pozivajo vrnitev Studia City. Kot je poročalo več medijev, so ob ponedeljkih in četrtkih zvečer v terminih, ko so sicer na sporedu omenjene oddaje, na TV Slovenija predvidena predvolilna soočenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje