Predsednik vlade dobil nov svet za makroekonomska vprašanja

Slovenija 15. Mar 202314:33 2 komentarja
Robert Golob
Borut Živulovič/BOBO

Ustanovljen je bil strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade. Najprej se bodo morali posvetiti pripravi proračunskih dokumentov za evropski semester, je dejala Maja Bednaš, ki predseduje svetu.

Na ustanovni seji se je danes sestal strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade. Danes so le dorekli teme, ki jih bodo obravnavali, med prvimi bodo programski dokumenti za evropski semester, preden jih bo Slovenija poslala v Bruselj.

Strateškemu svetu predseduje direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš, ki je v izjavi za medije ocenila, da je vodenje makroekonomskih politik izjemno pomembno področje, ki zahteva veliko pozornosti. “Čakajo nas reforme, čaka nas priprava proračunskih programskih dokumentov z novimi fiskalnimi pravili,” je naštela.

Konkretno danes še niso imeli na dnevnem redu nobenega od teh dokumentov, pač pa so le opredelili teme, ki jih bodo obravnavali. “Zagotovo bodo na dnevni red prišle tudi napovedane reforme,” je povedala predsednica strateškega sveta in dodala, da pa se morajo najprej posvetiti pripravi proračunskih dokumentov za evropski semester. Članice EU morajo vsako leto do konca aprila Evropski komisiji poslati nacionalni reformni program in program stabilnosti.

Prva priporočila predsedniku vlade

Seje se je udeležil tudi premier Robert Golob, ki je slišal pohvale več članov sveta zaradi dosedanjih ravnanj vlade na področju energetike. Hkrati je bil deležen tudi konstruktivnih kritik glede napovedanih reform, je povedal. Člani strateškega sveta so mu denimo priporočili, naj vlada še pred sprejemom reform oblikuje javnofinančni okvir, znotraj katerega se bodo te gibale.

“Z velikim veseljem bom temu priporočilu prisluhnil,” je dejal Golob in dodal, da bodo makroekonomski okvir pripravili do naslednje seje strateškega sveta. “Šele potem bomo šli s konkretnimi rešitvami naprej,” je dejal o napovedanih reformah.

Čeprav se lahko pogledi članov strateškega sveta razlikujejo, Bednaš verjame, da bodo skupaj oblikovali dobre, uravnotežene in vzdržne rešitve. “Hkrati je zelo pomembno, da snovalci ekonomskih politik slišijo te predloge, se nanje odzovejo in upoštevajo, kolikor je mogoče,” je še dejala.

Člani strateškega sveta so še Velimir Bole, Mitja Gaspari, Bojan Ivanc, Matej Lahovnik, Igor Masten, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Vasja Rant in Žiga Žarnić. K sodelovanju in razpravi lahko povabijo tudi druge strokovnjake s specifičnim znanjem in kompetencami z različnih področij, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ključne naloge strateškega sveta so sicer priprava predlogov v zvezi z oblikovanjem strukturnih reform, javnofinančnih in drugih ekonomskih politik Slovenije, proračunskih dokumentov in dokumentov razvojnega načrtovanja ter strokovnih usmeritev za odzivanje na nepredvidene spremembe v makroekonomskih okoliščinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje