Drugi krog: kako glasujem, če bom na dan predsedniških volitev v drugem kraju

Slovenija 27. Sep 202210:03
predsedniške volitve glasovanje v drugem kraj
N1

Če na dan druge kroga predsedniških volitev, v nedeljo, 13. novembra, ne boste v volilnem okraju svojega stalnega prebivališča, lahko glasujete v drugem kraju, na t. i. volišču OMNIA, vendar morate o tem pravočasno obvestiti okrajno volilno komisijo. Pojasnjujemo, kako, in objavljamo seznam volišč, kjer je mogoče voliti.

Na volišču OMNIA lahko glasujejo volilci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju okraja oziroma bodo na dan glasovanja zunaj okraja stalnega prebivališča.

Volilec, ki želi glasovati na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča, o svoji nameri obvesti okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče, in sicer najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje do 9. 11. 2022 do 24. ure.

Vlogo za glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča lahko volilec odda prek portala eUprava, ki omogoča oddajo vloge z e-identiteto (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6005) in brez e-identitete (https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6006).

Volilec, ki je obvestil okrajno volilno komisijo, da želi glasovati na volišču zunaj območja svojega okraja, se na dan glasovanja zglasi na volišču v okraju, ki si ga je izbral. S seboj potrebuje osebni dokument, s katerim bo izkazoval svojo identiteto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.