Predsedovanje Svetu EU pod sloganom Skupaj. Odporna. Evropa.

Slovenija 04. Jun 202110:04 > 29. Jun 2021 15:04 0 komentarjev
predsedovanje svetu eu, slovenska zastava, zastava eu
TIna Kosec/BOBO

Slovensko predsedovanje Svetu EU bo potekalo v luči evropskih vrednot. Tudi logotip, s katerim se bo država predstavila, ponazarja povezanost Slovenije in EU. Danes je prav tako zaživelo enotno spletno mesto, na katerem bodo med predsedovanjem objavljali aktualne odločitve in dosežke slovenskega predsedovanja.

Slovenija je mesec dni pred začetkom predsedovanja Svetu EU predstavila logotip in slogan predsedovanja. Vlogo predsedujoče države bomo tako prevzeli s parolo Skupaj. Odporna. Evropa.

Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), so slogan izbrali, ker odraža naše vodilo, prednostne naloge in cilje. Poleg tega so se s sloganom želeli odzvati na izzive, s katerimi se spopada EU.

“Za krepitev odpornosti so ključni medsebojna povezanost, sodelovanje in solidarnost vseh,” so še pojasnili na Ukomu in dodali, da je vse to združeno v izbranem sloganu.

logo predsedovanje svetu eu
Vladni urad RS za komuniciranje

Objavili so tudi logotip, ki simbolizira povezanost Slovenije in EU. Logotip je nastal v sodelovanju med zunanjim ministrstvom in uradom za komuniciranje ter ima večplasten pomen. “Trak v barvah slovenske zastave izrisuje silhueto Triglava, slovenskega narodnega simbola, ki predstavlja suvereno in samostojno državo ter hkrati trdno članico EU. Obenem simbolizira vzpone in padce, ki so del razvoja EU. A prav zaradi spoštovanja temeljnih evropskih vrednot in vztrajnih prizadevanj vseh za skupno dobro je Evropska unija po vsakem padcu še odpornejša in bolj povezana,” so pojasnili na Ukomu.

Ker so evropske vrednote tudi vodilo slovenskega predsedovanja, je nad Triglavom upodobljenih sedem zlatih zvez z evropske zastave. Natančno sedem zvezd pa so izbrali zato, ker predstavljajo sedmo kitico Prešernove Zdravljice in s tem slovensko himno.

Prvo predsedovanje svetu EU z enotnim spletiščem

Slovenija bo ob tej priložnosti objavila tudi spletno mesto predsedovanja, ki je nastalo v sodelovanju z Generalnim sekretariatom Sveta EU. To je povsem nov projekt, saj je v preteklosti vsaka predsedujoča država vzpostavila lastno spletno mesto. Več držav, med njimi tudi Slovenija, je namreč pred nekaj leti dalo pobudo, da bi Generalni sekretariat Sveta EU v sodelovanju s predsedujočo državo vzpostavil enotno spletno mesto za potrebe predsedujočih držav. Slovenija je tako prva država, ki uporablja to skupno rešitev, so še pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.

Na spletnem mestu slovenskega predsedovanja bodo objavljali aktualne informacije o delu, dogodkih, odločitvah in dosežkih slovenskega predsedovanja.

Slovenija bo predsedovanje Svetu EU prevzela 1. julija in zaključila 31. decembra 2021. Visoke goste bo gostila na posestvu Brdo pri Kranju, med osrednjimi prizorišči pa so tudi Ljubljana, Bled, Portorož, Maribor in Postojna. Prvič je Slovenija sicer predsedovala v prvi polovici leta 2008.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!