Po številnih ujmah sestanek odgovornih: kaj so se dogovorili?

Slovenija 03. Avg 202307:32 > 12:19 3 komentarji

Predstavniki pristojnih ministrstev in občin so na sestanku govorili o odprtih vprašanjih glede sprememb zakonodaje na področju naravnih nesreč. Te bodo omogočile vnaprejšnje izplačilo do 20 odstotkov ocenjene škode in bodo veljale za vse naravne nesreče od 1. januarja letos, je dejal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je napovedal, da bo država vsem gasilskim društvom, ki so sodelovala v intervencijah v zadnjih dneh, povrnila stroške.

Državni sekretarji ministrstev za naravne vire in prostor, kmetijstvo in obrambo so se sestali s predstavniki treh občinskih združenj – Združenjem občin Slovenije (ZOS), Skupnostjo občin Slovenije (SOS) in Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS). Na sestanku, kjer je bil prisoten tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, so obravnavali spremembo zakonodaje na področju naravnih nesreč.

Zakon uvaja nekatere nove mehanizme

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir je povedal, da je bil namen tega srečanja predstavitev načrtovanih sprememb zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Ob tem je povzel bistvene načrtovane spremembe, ki bodo omogočile, da hudo prizadeta območja čim prej prejmejo finančna sredstva za nujne sanacije.

Po njegovih besedah zakon uvaja nekatere nove mehanizme oziroma instrumente, in sicer tako imenovani mehanizem predhodne delne ocene škode ter tako imenovani predhodni delni program odprave posledic naravnih nesreč, s katerimi bodo do 20 odstotkov predhodno ocenjene škode lahko občinam upravičenkam izplačali vnaprej. Temu sledi običajen postopek, torej priprava končne ocene škode in priprava končnega programa odprave posledic naravnih nesreč, s katerim bodo tudi zagotovljena finančna sredstva za odpravo tega, je še povedal Skočir.

Bodo pa načrtovane spremembe zakona po njegovih besedah veljale tudi za nazaj, kar pomeni, da bodo s temi spremembami obravnavali vse naravne nesreče, ki so se zgodile od 1. januarja letos. To po njegovih besedah pomeni, da vsem, ki so se jim te nezgode pripetile, zagotavljajo enakopravno obravnavo.

Vlada bo zakon obravnavala na prvi seji po počitnicah

Ministrstvo bo državnemu zboru predlagalo, da spremembo zakonodaje obravnava po nujnem postopku. Vlada ga bo predvidoma poslala na nadaljnjo obravnavo po prvi seji po počitnicah, torej 17. avgusta. Skočir je pojasnil, da zakon omogoča le pravno podlago za finančna izplačila ocen škode, ta bodo pa lahko izvedena šele, ko bodo delne ocene škode in delni programi odprave posledic naravnih nesreč pripravljeni.

Na sestanku so se dotaknili tudi nekaterih drugih stvari, ki bodo terjale sistemske spremembe in ne bodo predmet priprave tega zakona.

Vsem gasilcem, ki so sodelovali pri pomoči, bodo povrnili stroške

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je dejal, da zakonodajo spreminjajo skupaj s tistimi, ki jim je namenjena – torej z občinami. “Po vseh teh neurjih želimo nekaj spremeniti v tem sistemu. Desetletja se otepamo vprašanja, zakaj traja tako dolgo, da uspe državi denar, ki ni pomoč, ampak njena obveznost, spraviti tja, kjer bo odpravila posledice naravnih nesreč,” je povedal. Nova zakonodaja naj bi po njegovih besedah zdaj to spremenila.

Država je po Medvedovih besedah že spremenila nekatere stvari, pri čemer je omenil, da intervencijske stroške, ki jih imajo ob naravnih nesrečah lokalne skupnosti, povrnejo zelo hitro. Ob tem je povedal, da bo šel v prihodnjih dneh ven poziv še za tretji paket za povrnitev stroškov. V celoti gledano pa so tokrat uporabili sistem, ki so ga vpeljali že lani ob požaru na Krasu. Tako bodo vsa gasilska društva, ki sodelujejo v intervencijah, dobila povrnjene stroške.

Predstavnik Združenja občin Slovenije Marko Diaci pa je povedal, da gredo spremembe zakona v pravo smer. Na pristojni ministrstvi so poslali svoje izhodiščne predloge za spremembe zakona, predvsem o zagotovitvi dodatnih sredstev.

Intervencijski stroški niso zadostni

V neurjih, ki so pustošila 12., in 13. julija, je bilo prizadetih 90 občin, med 17. in 25. julijem pa so neurja škodo povzročila v 191 občinah. Le intervencijski stroški za prvi val neurij znašajo 2,5 milijona evrov. Župani v neurjih prizadetih občin so izpostavili, da iz naslova intervencijskih stroškov ne morejo pokriti stroškov svojih gasilskih društev, pokriti jih morajo iz občinskega proračuna. Kot je opozoril tudi ZOS, so občinske proračunske rezerve za tolikšno škodo premajhne oziroma že porabljene.

Krajčič v Vojniku napovedal državno pomoč kmetom, ki jih je prizadelo neurje

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič se je udeležil sestanka na Občini Vojnik glede škode po julijskih neurjih. V izjavi za medije je poudaril, da bodo pomagali tudi kmetom, ki jim je neurje uničilo več kot 80 odstotkov pridelka. Pomoč bo tudi v tem primeru po sistemu de minimis, ki se nanaša na majhne zneske državne pomoči, ki jih državam EU ni treba priglasiti Evropski komisiji.  V Vojniku sicer škodo že intenzivno odpravljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje