Kaj je pokazal prvi pregled ladje, ki je gorela ob nizozemski obali?

Svet 01. Avg 202317:05 1 komentar
Tovorna ladja Fremantle Highway
PROFIMEDIA

Skoraj teden dni po izbruhu požara na tovorni ladji z avtomobili ob nizozemski obali se razmere umirjajo. Čeprav ni več vidnih znakov požara, je prezgodaj, da bi lahko potrdili, da je ogenj ugasnil. Strokovnjake pa skrbi, da bi jeklene stene pod vplivom visokih temperatur počile, zaradi česar bi lahko iztekla nafta.

Potem ko so v ponedeljek gorečo ladjo z okoli 3.800 avtomobili na krovu prepeljali do začasnega sidrišča, so reševalci opravili prvi podrobni pregled. Po besedah tiskovne predstavnice pristojnih nizozemskih oblasti je ta pokazal, da je ladja Fremantle Highway stabilna in pod vodno gladino nedotaknjena. Kot je poudarila, ni več vidnih znakov požara, vendar je prezgodaj, da bi lahko potrdili, da je ogenj ugasnil. Opozorila je, da se lahko znova razplamti.

Ni še jasno, kakšne so razmere globoko v ladijskem skladišču na palubah za avtomobile. Vodja reševalnega podjetja Boskalis Peter Berdowski je za dnevnik Telegraaf povedal, da bo pregled trajal več dni, saj želijo ugotoviti, v kakšnem stanju sta ladja in tovor. Strokovnjaki so še vedno zaskrbljeni, da bi jeklene stene pod vplivom izredno visokih temperatur lahko počile, zaradi česar bi lahko iztekla nafta. To bi povzročilo onesnaženje ekološko občutljivega Waddenovega morja in tamkajšnje biološko raznolike in zaščitene verige otokov. Po navedbah strokovnjakov doslej še ni prišlo do uhajanja nafte. V bližini tovorne ladje je zasidrana tudi posebna ladja, ki v nujnih primerih lahko odstrani nafto.

Ladja, na kateri je iz še neznanega razloga minulo sredo izbruhnil požar, se sedaj nahaja približno 16 kilometrov od nizozemskih otokov Schiermonnikoog in Ameland v Waddenovem morju. Želijo jo odvleči v pristanišče, kjer bi jo izpraznili in razrezali, vendar pristanišča še niso izbrali. Njeni japonski lastniki bodo odločili o pristanišču, prav tako bodo poravnali vse stroške, so dodale pristojne nizozemske oblasti.

Ladja je bila v času izbruha požara približno 50 kilometrov severno od otoka Ameland. Plula je iz nemškega pristanišča Bremerhaven proti Singapurju. Med dramatično evakuacijo je ponoči umrl en član posadke, ostalih 22 pa se jih je rešilo. Vzrok požara še vedno ni jasen. Preiskovalci domnevajo, da se je vnelo eno od električnih vozil na krovu. Na ladji, ki je dolga približno 200 metrov, je sicer skoraj 500 električnih avtomobilov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje