V akademskih krogih kritični do nove zadolžitve nekdanjega predsednika Pahorja

Slovenija 03. Avg 202305:55 33 komentarjev
Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Po številnih poklicih, ki jih je doslej – zlasti v času volilnih kampanj – opravljal sedaj že bivši predsednik republike Borut Pahor, je te dni dobil še eno zadolžitev: postal je predstojnik katedre za slovenski nacionalni program na Jambrekovi Novi univerzi. V akademskih krogih kritik ne manjka.

Najnovejša zadolžitev bivšega predsednika republike Boruta Pahorja, vodenje novoustanovljene katedre za slovenski nacionalni program na Novi univerzi v Novi Gorici, sproža številne odzive. Zlasti v akademskih vrstah je slišati ostre kritike, med drugim, da gre za žalitev profesorskega poklica, pa tudi da gre za “politično kontaminacijo univerze”.

“Kot visokošolskemu učitelju mi je to popolnoma nesprejemljivo, omalovažujoče do poklica, ki ga opravljam, in do tistih, ki so predstojniki kateder na univerzah,” je Pahorjevo imenovanje na Twitterju komentiral profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti dr. Aljoša Valentinčič. Ob tem se je vprašal, kako bo nekdo, ki nima nikakršnih referenc iz znanstvenoraziskovalnega dela, skrbel za kakovosten potek tega dela. Če Nova univerza želi uresničiti svojo napoved, da naj bi Pahor na povabilo študentov in profesorjev občasno predaval o temah, ki so akademsko in javno pomembne in zanimive, naj to dela kot gost iz prakse in ne kot predstojnik katedre, je navedel Valentinčič.   

Kritičen je tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije dr. Gorazd Kovačič, ki sicer predava na Filozofski fakulteti. “To ni katedra, to je neka piarovska organizacijska enota, za katero sploh ne vem, zakaj je na neki univerzi,” ocenjuje najnovejši projekt Nove univerze, ki jo vodi dr. Peter Jambrek. Ob tem se sprašuje, ali je institucija, ki se poskuša promovirati s takšnimi političnimi potezami, sploh univerza.

“To poimenovati katedra pomeni degradacijo univerze. Katedra je akademski pojem. To je navadno neka osnovna organizacijska enota znotraj fakultete, ki je pristojna za razvoj določene vede, za njene študijske programe, lahko tudi za raziskovalne programe. Da imaš funkcijo na katedri, je treba izpolnjevati akademske pogoje. Najosnovnejši je ta, da imaš doktorat znanosti in ne častni doktorat, ki je neka politična poteza,” je pojasnjeval Kovačič. Spomnimo, novogoriška univerza je Pahorju konec lanskega leta podelila častni doktorat.

Peter Jambrek, Borut Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kovačič je še poudaril, da je ponekod vodja katedre tisti, ki je najboljši v stroki, ponekod pa se predstojniki katedre izmenjujejo. “V vsakem primeru pa mora biti vodja katedre habilitiran visokošolski učitelj, zato to, kar vodi Pahor, ni katedra, temveč politična kontaminacija univerze in univerzitetnih pojmov,” je dejal Kovačič. Po njegovih navedbah “se gre očitno rektor Nove univerze Peter Jambrek spet malo politiko”, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije pa ne izključuje niti, da je projekt povezan s Platformo sodelovanja, ki jo je osnoval poslanec SDS Anže Logar.

Za mnenje smo želeli zaprositi tudi rektorja ljubljanske univerze, ki pa je te dni na dopustu. Se je pa na naš klic odzval nekdanji rektor Univerze v Ljubljani dr. Stanislav Pejovnik. Izpostavil je, da je vsaka univerza pri kadrovskih odločitvah samostojna. Po Pejovnikovih navedbah naj si mnenje o postavitvi Pahorja za predstojnika katedre na Novi univerzi ustvari vsak sam. “Moje mnenje je negativno. S tem pa ne oporekam univerzi pravice, da sama odloča o kadrovskih zadevah.” Ob tem je dodal, da se tudi v času, ko je bil rektor ljubljanske univerze, ne bi strinjal, če bi se kdo vtikal v njeno razmišljanje. “Ampak ljubljanska univerza je dobra univerza in pazi na svoj ugled,” je poudaril Pejovnik.

V Novi Gorici so sicer pojasnili, da gre pri novoustanovljeni katedri, na čelu katere je Borut Pahor, za notranjo organizacijsko enoto Nove univerze, ki ne bo izvajala nobenega študijskega programa. “Ob njeni ustanovitvi je bilo poudarjeno, da se njeni cilji in program nahajajo na križišču med akademskim in nacionalnim poslanstvom univerze. Izrecno se cilji in program katedre zgledujejo po svojem zgodovinskem vzoru – po 57. številki Nove revije in po njenih avtorsko zapisanih Prispevkih za slovenski nacionalni program, objavljenih februarja 1987,” je poudaril Jambrek.

Na naše vprašanje, kakšne pogoje naj bi izpolnjeval predstojnik katedre, pa je rektor Nove univerze odgovoril: “Katedra ni pristojna za izvajanje akreditiranih študijskih ali raziskovanih programov in projektov, ni organ odločanja univerze in je telo za sodelovanje in usklajevanje strokovnih in znanstvenih nalog, zato sodelovanja pri njihovem izvajanju ne pogojuje habilitacija, ampak prosta presoja univerze o strokovnih, etičnih ter intelektualnih kakovostih sodelavcev ter osebnosti, ki naj jih vodijo, vključno s predstojnikom ali predstojnico katedre.” Ob tem je dodal, da je Borutu Pahorju njegova univerza podelila častni doktorat, da je bil aktivni udeleženec ob ustanavljanju študijskih programov slovenskih študij na Novi univerzi, pa tudi da je bil “dejavni sodelavec in prvi podpisnik Ljubljanske pobude za novo pogodbo o ustavi Evropske unije”. Kot je pred časom povedal nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, ki ga najdemo med ustanovnimi člani Pahorjeve katedre, je ideja za Ljubljansko pobudo nastala med enim od sprehodov Jambreka in njega, samo besedilo pa je oblikoval Jambrek.

V okviru katedre bo, kot je dejal rektor Nove univerze, delovalo toliko zaposlenih, kolikor jih bo potrebno za izvajanje projektov. A bo to po njegovih besedah znano šele, “ko bo katedra sprejela konkretni program, ki bo, upajmo, tudi financiran”. Pahor za zdaj za svoje delo na Novi univerzi ne bo prejel nobenega plačila, saj bo do konca leta še opravljal naloge bivšega predsednika republike.

Poleg Pahorja, Jambreka in Petriča so med ustanovnimi člani katedre še nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel pa pravnik dr. Matej Avbelj in kar dva nekdanja predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) dr. Tadej Bajd in dr. Boštjan Žekš … Zlasti sodelovanje Bajda in Žekša nekateri naši sogovorniki iz akademskih vrst ocenjuje kot presenetljivo – po njihovih navedbah naj namreč eminentni predstavniki najvišje nacionalne znanstvene in umetnostne ustanove ne bi sodili med člane katedre, ki nima znanstvenoraziskovalne teže.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje