Predstavniki študentov opozarjajo, da se stroški vpisa na fakultete povišujejo

Slovenija 13. Feb 202414:39 0 komentarjev
Študenti
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), študentskih svetov univerz in samostojnih visokošolskih zavodov so na seji sveta vlade za študentska vprašanja opozorili, da vsi visokošolski zavodi študentom zaračunavajo višje vpisne stroške. Na ŠOS so še navedli, da pristojno ministrstvo ni dvignilo subvencij za študentsko prehrano.

Na ŠOS so v sporočilu za javnost po današnji seji sveta navedli, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni dvignilo subvencij za študentsko prehrano, kar bi povečalo dostop do prehrane, predvsem za študente s šibkejšim socialnim položajem.

Študenti so se na seji še zavzeli za večji dostop do študentske prehrane, tako v manjših študijskih središčih, kot sta Nova Gorica in Novo mesto, kjer je ponudnikov malo, in v lokalnih okoljih, kjer ponudnikov subvencionirane študentske prehrane ni.

Ministrstvo je na seji napovedalo širitev študentske prehrane v lokalna okolja, ki niso študijska središča, več ukrepov za spodbujanje zdrave prehrane in več menz v visokošolskih zavodih. Napovedali so, da bodo te ukrepe poskusili vključiti v prihajajoči razpis za ponudnike subvencionirane študentske prehrane v okviru delovne skupine, ki bo delovala na ministrstvu. V delovno skupino bodo imenovani tudi predstavniki študentov.

Zaobšli zakonsko prepovedane vpisnine

Predstavniki študentov so na seji še navedli, da je zakon za urejanje položaja študentov v letu 2022 sicer zakonsko odpravil možnost zaračunavanja vpisnin. Toda opozorili so, da so določbo visokošolski zavodi s preimenovanjem v prispevke zaobšli, stroške za študente pa še zvišali. Takšno zaračunavanje je po mnenju ŠOS nesprejemljivo, saj gre v večini primerov za izvajanje običajnih aktivnosti, denimo uporabo informacijskega sistema in knjižnic, poleg tega se financiranje visokošolskih zavodov stalno zvišuje.

“Na področju zaračunavanja vpisnih stroškov je zakonska podlaga urejena zaradi zakona, v praksi pa z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se vpisni stroški po sprejetju niso znižali, povsod se je zgodil dvig. Slednje se nam v luči dostopnega, brezplačnega študija zdi odstop od obstoječega družbenega dogovora,” je ob tem opozorila predsednica ŠOS Marike Grubar.

Svet je sklenil, da bo ministrstvo od visokošolskih zavodov pridobilo informacije o dejanskih stroških, ki jih zaračunavajo študentom, s čimer bodo povečali transparentnost zaračunanih stroškov.

Ministrstvo za delo se je januarja lani napovedalo pripravo novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane, s katero so nameravali dvigniti višino subvencije v dveh korakih vsaj za en evro, torej na 4,5 evra. To se ni zgodilo. Višina subvencioniranega obroka trenutno znaša 3,86 evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!