Preiskava zoper policiste, ki naj bi imeli ponarejena PCT potrdila, še poteka

Koronavirus 25. Dec 202107:11 4 komentarji
PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

Z zaostrovanjem ukrepov proti širjenju koronavirusa se pojavljajo tudi ponarejena covidna potrdila. V Nemčiji so na primer aretirali 12 oseb, ki naj bi ponaredili vsaj 300 potrdil in zanje zaračunali do 400 evrov. Ponarejena PCT potrdila preiskujejo tudi slovenski policisti, novembra so recimo odkrili zdravnika, ki sta izdajala ponarejena zdravniška spričevala in PCT potrdila. Preiskava pa poteka tudi zoper policiste, ki naj bi uporabljali ponarejena potrdila.

Hišne preiskave pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT potrdila, so opravili novembra. Preiskava še poteka, vodi jo specializirano državno tožilstvo, so nam pojasnili na policiji in specializiranem državnem tožilstvu. Preiskava poteka zoper pet policistov.

Toleranca do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, je ničelna, je ob hišnih preiskavah poudaril generalni direktor policije Anton Olaj. Eden izmed policistov je zaradi lažnega PCT potrdila že izgubil službo. Da ima policist ponarejeno potrdilo, so odkrili med preiskavo dveh zdravnikov, ki sta v zameno za denar izdajala lažna covidna potrdila.

Delovnopravni ukrepi zoper policiste bodo odvisni ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva, so novembra pojasnili na policiji.

Za kaznivo dejanje ponarejanja listine je zagrožena kazen do treh let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje