Preiskovalna komisija DZ: vabljen tudi Janša, Erženovo poročilo ne bo več tajno

Slovenija 17. Jun 202115:46 > 26. Jul 2021 16:31 0 komentarjev

Preiskovalna komisija o ukrepih za obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni, ki jo vodi Robert Pavšič, bo prihodnji mesec izvedla zaslišanje prič. V parlament so poslanci povabili tudi premierja Janeza Janšo.

Preiskovalna komisija o ukrepih za obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni, ki jo vodi poslanec LMŠ Robert Pavšič, bo na začetku prihodnjega meseca izvedla zaslišanja prič. Poslanci so na zagovor povabili tudi premierja Janeza Janšo, je povedal Pavšič.

Napovedal je še, da poročilo, ki ga je za preiskovalno komisijo pripravil sodni izvedenec Ivan Eržen, ne bo več tajno. Edini sodni izvedenec za področje epidemiologije v Sloveniji je lansko leto, kmalu po začetku epidemije, nekaj več kot en mesec vodil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Zaradi kritičnosti do nekaterih vladnih ukrepov ga je na tem mestu kmalu nadomestil Milan Krek.

Dokument glede pravočasnosti, ustreznosti in sorazmernosti ukrepov proti širjenju koronavirusa bo postal javen v prihodnjih dneh, Pavšič je namreč v sredo podpisal prošnjo za umik tajnosti. “Dokument pravzaprav ne vsebuje nobenih varovanih podatkov. Gre za strokovno utemeljitev oz. strokovno mnenje enega vodilnih evropskih epidemiologov in edinega sodnega izvedenca za to področje v Sloveniji,” je povedal Pavšič.

Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano Eržen v dokumentu ugotavlja, da je bilo imenovanje vladne strokovne skupine za covid-19 nepotrebno in neustrezno. Njeni člani so bili strokovnjaki za zdravljenje bolezni, ne pa za epidemijo, ministrstvu za zdravje pa so dajali drugačne informacije kot epidemiološka služba NIJZ. To je povzročalo zmedo med odločevalci in prebivalci.

Na zaslišanje so poleg Eržena pozvali tudi infektologinjo Bojano Beović, epidemiologa Maria Fafangla in predstojnico Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Majo Sočan. “Upam, da se nam bo na koncu zaslišanja pridružil tudi aktualni predsednik vlade, ki je prevzel odgovornost za upravljanje vsega skupaj,” je povedal Pavšič.

Člani preiskovalne komisije so do sedaj prejeli obsežno gradivo, ki je po Pavšičevih besedah ponekod zelo konfuzno. “Na trenutke je bilo branje te dokumentacije zelo boleče, ker vidiš, kako se je upravljalo epidemijo,” je povedal.

Robert Pavšič
Robert Pavšič (Vir: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Po Pavšičevih navedbah preiskovalne komisije Lep Šimenko zavlačuje do onemoglosti

Preiskovalni komisiji o epidemiji koronavirusne bolezni so lansko leto zahtevali tako v opoziciji kot koaliciji. Pod vodstvom poslanke SDS Suzane Lep Šimenko poslanci iščejo politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri nakupu zaščitne opreme in ukrepih za zajezitev covida-19.

Član te skupine je tudi Pavšič. Povedal je, da je glede na zadnje dogajanje iz vesolja očitno, da želijo tisti, ki vodijo to preiskovalno komisijo, postopek zavlačevati do onemoglosti.

Pojasnil je, da so štirje člani komisije v skladu s poslovnikom vložili dokazni sklep, v katerem zahtevajo zaslišanje prič. A poslovnik pristojnost za terminsko določitev pričanj dodeluje neposredno predsedniku komisije. “Bojim se, da epiloga ta komisija ne da ne bo niti dobila, ga ne bo niti začela delati,” je dejal.

Dodal je, da je dokumentacijo te preiskovalne komisije še posebej boleče brati. “Upam, da se s tem ukvarjajo tudi organi, ki to morajo početi po službeni dolžnosti,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!