Preklicana aktivacija državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah

Slovenija 30. Avg 202315:38 2 komentarja
Srečko Šestan
N1

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je z 31. avgustom ob 6.25 preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, ki je bil zaradi katastrofalnih poplav na širšem območju države aktiviran 4. avgusta ob isti uri, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Poleg poplav je obilno deževje povzročilo tudi plazenje tal in druge posledice visokih voda, kot so rušenje ter poškodbe številnih domov, gospodarskih objektov, cest, mostov, prav tako pa je povzročilo škodo na drugi infrastrukturi, okolju in kulturni dediščini v več regijah, so povzeli v sporočilu za javnost.

S koncem aktivacije državnega načrta bodo prenehale veljati tudi odredbe poveljnika Civilne zaščite, ki so bile izdane med 4. in 31. avgustom za izvajanje operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči. Zaradi stanja po poplavah pa ostajajo v veljavi odredbe, ki se nanašajo predvsem na intervencijske ukrepe na vodni infrastrukturi, postavitev montažnih mostov na državnih in lokalnih cestah, odvoz nesortiranih in nevarnih odpadkov, logistično podporo mednarodnim enotam, ki nudijo pomoč, izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu ter spremljanje in urejanje podatkov v aplikaciji Poplave 2023. Te odredbe bodo veljale najdlje do 30. septembra.

Slovenska vojska bo skladno z zmožnostmi virov, na Šestanov predlog, predvidoma do 22. septembra tudi nadaljevala z nudenjem pomoči z inženirskimi gradbenimi in mostovnimi enotami, enotami za oskrbo z vodo in medicinskimi ekipami, so sporočili.

Ob tem so opozorili, da po ujmi še obstaja povečana stopnja ogroženosti zaradi škodljivega delovanja voda, tudi na cestah. Zato bodo “do zagotovitve nujnih varnih prometnih povezav in delovanja komunalne infrastrukture, vendar ne dlje kot do 30. septembra” še izvajali nujne intervencijske ukrepe na državni in lokalni cestni infrastrukturi.

S preklicem sklepa o aktiviranju državnega načrta se je na današnji seji seznanila tudi vlade. Ob tem je odločila, da bo Slovenska vojska še naprej nudila pomoč v okviru svojih zmogljivosti pri odstranjevanju posledic poplav in plazov na prizadetih območjih, in sicer pomaga z inženirskimi, gradbenimi in mostovnimi enotami, enotami za oskrbo z vodo in medicinskimi ekipami s terenskimi reševalnimi vozili, vojaškim spremstvom tujih oboroženih sil na prizadetih območjih ter nadaljuje načrtovana in usklajena dela, so sporočili po seji vlade.

Slovenska vojska že od 4. avgusta sodeluje pri reševanju in odpravi posledic poplav in plazov, nadaljevanje njenega delovanja pa je smiselno do dokončanja dodeljenih, že prevzetih in dogovorjenih nalog, so navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje