Sestanek premierja s sindikati in delodajalci kratek. Kako učinkovit je bil?

Slovenija 23. Apr 202407:35 > 12:28 1 komentar

Socialni dialog je očitno v fazi obuditve. Sestanek socialnih partnerjev je sklical premier Robert Golob, ki je ob odhodu dejal le, da je bilo "super". Pred kamere je poleg sindikalistov stopil še minister Luka Mesec, ki je povedal, da so se dogovorili za pripravo protokola o delu Ekonomsko-socialnega sveta. "Socialni dialog se po mesecih zastoja obuja. V kratkem bomo nadaljevali," je potrdil Mesec. Socialni partnerji naj bi za skupno mizo sedli takoj, ko bo protokol podpisan, minister upa, da bo to že maja.

Predsednik vlade Robert Golob si želi, da bi socialni partnerji ponovno vzpostavili celovito delovanje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), saj so pred Slovenijo izzivi in odločitve, ki jih je treba sprejeti skupaj s socialnimi partnerji, je že pretekli teden povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Minister za delo Luka Mesec je enourni sestanek ocenil kot “zelo dober”. Vsi trije partnerji so po njegovih besedah k temu pristopili konstruktivno. “Socialni dialog se po mesecih zastoja obuja. V kratkem bomo nadaljevali,” je potrdil Mesec.

Socialni dialog so začeli obujati na neformalnem kolegiju ESS, v tej sestavi bodo nadaljevali in sestavili protokol, ki bo podlaga za nadaljevanje dela. V njem bodo tudi prednostne vsebine, ki jih bodo obravnavali. “Skupaj smo se danes dogovorili, da ESS oživimo v maju. Sam bom kot mediator dal vse od sebe, da se to zgodi čim prej,” je dejal.

Glavni temi, ki ju bodo maja predvidoma obravnavali, sta dve reformi – pokojninska in davčna. Po njegovih besedah so se dogovorili, da bodo razpravljali o izhodiščih in ne o zakonih. “Tam je bistvena razprava – da se najprej pogovorimo o vsebini, ki jo mora zakon vsebovati. V tej smeri smo tudi letos preoblikovali način delovanja vlade, da za vsak pomemben zakon najprej pripravimo izhodišča. Z oživitvijo socialnega dialoga bodo izhodišča tudi prva, ki bodo predebatirana,” je dejal.

Foto: Denis Sadikovič/N1

Sindikalisti in delodajalci srečanje ocenjujejo kot konstruktivno

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je po sestanku dejala, da je bil ta kratek. Želi si, da bi bili učinki sestanka vidni v začetku maja. “Sprejet je bil dogovor, da ožja delovna skupina pripravi protokol in na podlagi protokola v začetku maja začnemo delo,” je dejala.

Kot poudarja, je skupna ugotovitev, da je “ESS pomembna institucija”, ter da je v interesu tako socialnih partnerjev kot državljanov. Njegova vloga je bila po skupnih ugotovitvah, ki jih je še predstavila Jerkič, v preteklosti velika, zato bi bilo “nedopustno, da zaradi principov ene, druge ali tretje strani preneha z delovanjem”.

O vsebini na srečanju niso govorili. Ker pa je za letošnje leto napovedanih več reform, je nujno, “da ESS spet začne delo”, je še sklenila Jerkič.

Socialni partnerji so se danes sestali ob 30-letnici delovanja ESS. “Obeležujemo 30 let ustanovitve ESS, kar je zgodovinski dogodek in brez katerega bi bila naša družba precej drugačna, kakršna je,” je dejal predsednik Sindikata Pergam Jakob Počivavšek in dodal, da si ne predstavlja, da prihajajoči vladni predlogi zakonov ne bi bili usklajeni s socialnimi partnerji. Ob tem ocenjuje, da je bilo današnje srečanje konstruktivno, predvsem pa, da je bila njegova izvedba nujna.

Poudarja, da je dialog v skupnosti večji kot pa s posamičnimi organizacijami. Tudi on si želi, da bi v maju lahko nadaljevali z dialogom. “Ne nazadnje nas čaka kar nekaj predlogov, ki jih predvideva tudi načrt za okrevanje in odpornost, in vsakršno odlašanje z dialogom pomeni manj časa, ki bo na voljo socialnim partnerjem, da lahko na tak organiziran način povemo svoja stališča in jih, upam, tudi uskladimo,” je še dejal Počivavšek.

Delodajalci na srečanje sprva niso želeli

Srečanja so se udeležili tudi delodajalci. Njihova prisotnost je bila še v ponedeljek namreč negotova. Izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitja Gorenšček je tedaj na srečanju z novinarji ocenil, da je namen srečanja “bolj proslavljanje obletnice delovanja ESS kot pa resno pogajanje o tem, kako ponovno vzpostaviti socialni dialog”. V ponedeljek zvečer so naposled sporočili, da se bodo srečanja udeležili.

Delodajalci so socialni dialog lani zamrznili zaradi “grobih kršitev pravil ESS”. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar je danes poudaril, da težav še niso rešili. “Določiti moramo protokol, po katerem se bo socialni dialog obudil. Torej, povrniti je treba zaupanje v socialni dialog,” je dejal.

Ob obuditvi socialnega dialoga delodajalci pričakujejo ponovno obravnavo zakona o dolgotrajni oskrbi, zakona o čezmejnem izvajanju storitev in zakon o evidencah dela, ki so bili po besedah Cvara sprejeti brez soglasja ESS.

Pa se bodo zagotovo vrnili za skupno pogajalsko mizo? “Vse bo odvisno od tega, kako bo sestavljen protokol, in verjamem, da zmoremo najti prave načine,” je še dejal.

V četrtek, 25. aprila, bo minilo 30 let od ustanovitve ESS. Na splošno velja, da je ESS bistveno prispeval k uspešni implementaciji ekonomskih in socialnih reform v procesu tranzicije, prav tako je bil pomemben dejavnik v procesu vključevanja v EU in v mednarodni ekonomski prostor. Prispeval je h krepitvi socialne pravičnosti in socialnega miru, ki sta ključna za socialno-ekonomski razvoj države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje