Premier Golob: Prva ženska predsednica bo sprememba, ki si jo Slovenija zasluži

Slovenija 23. Okt 202220:35 > 21:56 6 komentarjev
Borut Živulovič /Bobo

Golob je v izjavi za N1 dejal, da je leva sredina danes zmagala: "To je tisto, kar šteje." Golob je po večini preštetih glasov, ko je bilo jasno, da kandidat koalicijskih strank ne gre v drugi krog, dejal, da bo na koncu "zmagovalka le ena, popolnoma jasno je, koga bomo podprli", misleč Natašo Pirc Musar.

Okoli 20. ure so skupaj v štab prišli Milan Brglez, predsednica stranke SD Tanja Fajon ter slovenski premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Ta je v izjavi za N1 dejal, da bo prava zmaga predsedniških volitev v drugem krogu.

“Takrat je tista zmaga, ki šteje. Verjamem, da je imela leva sredina dva odlična kandidata, na drugem in tretjem mestu. Eden je bil bolj usmerjen, gre za Milana Brgleza, na mednarodno sceno,” je strnil Golob in dodal, da je Nataša Pirc Musar bolj usmerjena na slovensko delovanje. “Oba sta dobra kandidata, sploh ne vidim težav. Z vidika, da bi leva sredina danes doživela poraz. Ravno obratno. Ko seštejete njune glasove, vidite, da je leva sredina krepko zmagala. To je tisto, kar edino šteje.”

Na vprašanje, ali bi se Marta Kos, ki je bila kandidata Gibanja Svoboda, a je kasneje umaknila kandidaturo, odrezala bolje, je Golob odvrnil, da je špekulirati nesmiselno. “Mogoče bi se Marta na soočenjih odrezala bolje, a je imel tudi Brglez določene kvalitete in vrline,” je dodal.

Po njegovih besedah so vsake volitve praznik demokracije in tudi danes je to praznik demokracije, na koncu pa odločajo volilke in volilci.

“To, da smo se skupaj s Socialnimi demokrati, koalicijskimi partnerji, odločili za skupnega kandidata, je odlična popotnica ne samo za te volitve in jih ni treba samo na ta način gledati, ampak za to, da je s tem tudi koalicija trdnejša. To je prvo sporočilo in se mi zdi zelo pomembno za vse, ki bodo špekulirali, kdo je poraženec,” je poudaril Golob v skupni izjavi.

V drugi krog sta se po večini preštetih glasov uvrstila poslanec SDS Anže Logar in Nataša Pirc Musar.

Golob: “Ponovni ste rekli ne mračni preteklosti zadnjih dveh let”

Okoli devete ure zvečer so se kandidati s svojimi podporniki iz štabov odpravili na Gospodarsko razstavišče, v medijsko središče. Tam je Golob čestital tako Anžetu Logarju kot Nataši Pirc Musar in hkrati namignil, da bo zmagovalka Pirc Musar.

“Koga bomo podprli, je popolnoma jasno. Popolnoma jasno je, da Anže Logar ne more računati na našo podporo. Ko pogledamo glasove na levi sredini, je popolnoma jasno, zato se vam zahvaljujem, da ste danes ponovno rekli ne mračni preteklosti zadnjih dveh let,” je dejal in dodal, da verjame, da bodo državljani to čez tri tedne ponovili. “To nas navdaja z neizmernim optimizmom, da bomo v drugem krogu dobili prvo predsednico republike Slovenije. Prva ženska predsednica bo sprememba, ki si jo Slovenija zasluži in jo potrebuje. Zato smo z rezultati zadovoljni,” je poudaril.

Skupnemu kandidatu SD in Gibanja Svoboda Brglezu po preštetih 99 odstotkih glasovnic kaže na okoli 15,4-odstotno podporo.

Iz stranke so zvečer sporočili, da bodo podprli Natašo Pirc Musar

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje