Golob na obisku v Mariboru tudi o vrnitvi sijaja, ki ga je mesto nekoč imelo

Slovenija 13. Jun 202207:28 > 20:43
Robert Golob in Saša Arsenovič
Miloš Vujinović/BOBO

Premier Robert Golob je bil danes na delovnem obisku v Mariboru. Obisk je začel na Agenciji za energijo, nato pa je med drugim obiskal tudi Dom Danice Vogrinec. Sestal se je tudi z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, med drugim pa je menil, da ima Maribor "precej za pokazati celi Sloveniji". Kar zadeva ukrepe za blažitev draginje, je povedal, da bodo ti predvidoma pripravljeni do konca meseca.

Predsednik vlade Robert Golob je danes z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko na delovnem obisku v Mariboru. Tam je Golob poudaril, da je edini pravilen razvoj Slovenije policentričen razvoj. V vzhodnem delu Slovenije po njegovi oceni manjka enakovredna prestolnica Ljubljani.

Maribor je po Golobovih besedah prestolnica kulture in ima “precej za pokazati celi Sloveniji”. Verjame, da bodo lahko nekatere stvari v bodoče še bolje razvijali, predvsem pa da bodo Mariboru “vrnili del tistega sijaja, ki ga je nekoč imel”.

Kot primer dobre prakse decentralizacije države je Golob v izjavi za medije ob robu obiska navedel Agencijo za energijo. “To je ena redkih, bojim se, da celo edina državna institucija, ki je vse od svoje ustanovitve v Mariboru, neodvisna in odlično deluje,” je dejal. Zanj je to zgled, kako bi morala delovati decentralizacija državne uprave. Ob tem je izpostavil, da je v Mariboru za tako institucijo “dovolj kritične mase, da se je lahko ta zapolnila z lokalnimi kadri in lahko opravlja državno funkcijo popolnoma kompetentno”.

Golob se je srečal z Arsenovičem

Golob je poleg Agencije za energijo obiskal tudi medgeneracijski center, Dom Danice Vogrinec ter Fakulteto za elektrotehniko, informatiko in računalništvo Univerze v Mariboru, kjer se je seznanil s projektoma Trisat ter EDIH. Srečal pa se je tudi z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem. Ta je povedal, da sta s predsednikom vlade govorila o številnih tematikah, od regionalnega razvoja in debirokratizacije do oskrbe starejših, položaja mladih in zadržanja kadra v Sloveniji.

Robert Golob na obisku v Mariboru
Miloš Vujinović/BOBO

“Strinjala sva se, da bo potrebna večja podpora na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) za zagotavljanje naših predstavništev v Bruslju, zato da bi bili uspešnejši tudi pri črpanju sredstev iz direktnih operacij, ne le tistih, ki so namenjeni blaženju razlik v razvitosti posameznih regij,” je med drugim povedal mariborski župan. Na novinarsko vprašanje, ali sta govorila tudi morebitni podpori Gibanja Svoboda na jesenskih lokalnih volitvah, je župan dejal, da o tem nista “niti malo govorila”.

Kako bo z ukrepi za blažitev draginje?

Premier Golob je v današnji izjavi za medije v Mariboru zatrdil, da bo prvi nabor ukrepov za blažitev draginje, “če bo šlo vse po sreči”, znan že v sredo. Prepričan je bil, da bodo imeli ukrepe za blažitev draginje pripravljene do konca meseca, da bo lahko potem v nadaljevanju sledila njihova operativna izvedba.

Golob se bo po poročanju Radia Slovenija v torek sestal tudi z deležniki na trgu energije in jim začel predstavljati nabor in kombinacijo možnih ukrepov. Temu naj bi v sredo nato po poročanju Dela sledil še sestanek s trgovci z živili in naftnimi derivati. Premier je danes pojasnil, da se bodo ukrepanja lotili v korakih, najprej pri naftnih derivatih, potem pri elektriki, sledila bo prehrana, na koncu je na vrsti še plin.

Robert Golob na obisku v Mariboru
Miloš Vujinović/BOBO

Podobno je o ukrepih za blažitev draginje danes komentiral tudi minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Po njegovih besedah bi bili ukrepi lahko znani že pred koncem meseca, morda že v nekaj dneh. Kot je dejal, vlada intenzivno pripravlja različne scenarije, naslednji sestanek medresorske delovne skupine za pripravo ukrepov pa bo jutri.

“Za nami je dokaj deloven vikend, zelo intenzivno delamo na pripravi različnih scenarijev in ukrepov. V torek bomo imeli drugi sestanek pod vodstvom predsednika vlade, na mizo bomo dali vse možnosti, nabor ukrepov, njihovo kombinacijo,” je Kumer dejal ob robu slovesnosti ob preboju prvega od sedmih predorov na drugem tiru. Kot je povedal, je optimističen, da bodo lahko ukrepe, ki predstavljajo eno od prednostnih nalog nove vlade na začetku mandata, javnosti predstavili še pred koncem meseca, kakor so prvotno napovedali minuli teden.

Delovna skupina za blaženje energetske in prehranske draginje se je prvič sestala minuli teden. Poleg predsednika vlade so v njej še ministri za gospodarstvo Matjaž Han, infrastrukturo Kumer, kmetijstvo Šinko, delo Luka Mesec in finance Klemen Boštjančič.

Kaj pa stališče do vojne v Ukrajini?

V odziv na poziv k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini”, ki ga je na vlado naslovilo skoraj 20 vidnih slovenskih intelektualcev in politikov, med katerimi sta tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk, je Golob dejal, da namerava v ta namen sklicati odbor za zunanje zadeve. “Ne jemljem si pravice, in je nikomur ne dajem, da bi osebno določil zunanjo politiko Slovenije, zato sem kot odziv na pismo vladi podal zahtevo, da se skliče odbor za zunanje zadeve,” je dejal predsednik vlade. 

Za cilj si je zadal, da bi se skupno in enotno stališče Slovenije oblikovalo še pred njegovim odhodom v Bruselj na vrh EU, ki bo potekal konec naslednjega tedna.

Premier bo sicer še ta teden odpotoval v Bruselj, kjer se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Dejal je, da bo šlo za spoznavni obisk, na katerem namerava pridobiti čim več informacij in jih nato predstaviti parlamentu. “Predsedniki vlad smo namreč dolžni zbirati ustrezne informacije, jih posredovati ustreznim organom in ko je odločitev sprejeta, jo tudi zagovarjati,” je še dodal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.