Premier Golob na Dunaj na pogovor o strateški agendi EU

Slovenija 12. Apr 202406:26 1 komentar
Robert Golob
Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Premier Robert Golob se bo danes na Dunaju udeležil neformalnih pogovorov o strateški agendi EU pri avstrijskem kanclerju Karlu Nehammerju. Na pogovorih bodo sodelovali tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in voditelji še petih članic EU.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so na pogovore poleg predsednika slovenske vlade Roberta Goloba vabljeni še voditelji Cipra, Danske, Latvije, Malte in Slovaške. Pogovori na Dunaju so ena od štirih neformalnih večerij v okviru drugega kroga posvetovanj manjših skupin voditeljev EU o strateški agendi povezave, ki so se ta mesec zvrstile še v Vilni, Bukarešti in Varšavi.

Postopek posvetovanja za opredelitev prednostnih nalog se je začel oktobra lani na neformalnem vrhu unije v Granadi. Na njem so sprejeli skupno izjavo, v kateri so zastavili okvir za razprave o strateških prioritetah unije, tudi spričo nadaljnje širitve povezave. Na podlagi dosedanjih neformalnih posvetovanj je Charles Michel predstavil delovni dokument s prednostnimi področji, ki so usmerjena k doseganju skupnega cilja – močne, uspešne in demokratične Evropske unije.

Slovenija se s predlaganimi prednostnimi področji strinja, saj so ključna za ohranjanje enotnosti, solidarnosti, blaginje in socialne kohezije EU. Prav tako bo Slovenija še naprej močan zagovornik širitve EU, tako na Zahodni Balkan kot na vzhod, so poudarili v kabinetu predsednika vlade.

Strateška agenda EU 2024-2029 naj bi bila sprejeta junija in bo po napovedih tudi osrednja tema posebnega vrha Evropskega sveta, ki bo prihodnji teden v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje