Premier Golob za CNN: Ne bi si mislil, od kod vse pride pomoč (VIDEO)

Slovenija 08. Avg 202321:31 4 komentarji
Zajem zaslon/CNN

Premier Robert Golob je za ameriško televizijo CNN spregovoril o uničujoči ujmi in njenih katastrofalnih posledicah. Opisal je razmere po Sloveniji, povedal, od kod vse je prišla pomoč – omenil je, da je ta prišla tudi od tam, od koder je res ne bi pričakovali – ter spregovoril o tem, kako Slovenija že ukrepa v boju zoper podnebne spremembe oziroma bo ukrepala v prihodnje.

Slovenski premier Robert Golob je za ameriški CNN komentiral katastrofalne poplave, ki so prizadele državo.

Golob je uvodoma za ameriški CNN opisal razsežnosti uničenja. “Poplavljeno je več deset tisoč domov, odneslo je več sto mostov, uničeno je na stotine kilometrov cest,” je opisal voditeljici Isi Soares.

Potrdil je, da je Slovenija dan po poplavah sprožila mehanizem EU za civilno zaščito za težko opremo, zvezo Nato pa za pomoč v helikopterjih. “Hvaležni smo zaveznikom in prijateljem in to kaže, za kaj gre pri EU in zvezi Nato – solidarnost in enotnost,” je poudaril. Dodal je, da pomoč včasih pride iz “najbolj nenavadnih krajev”, in omenil, da je helikopter v Slovenijo napotila tudi Ukrajina.

Voditeljica oddaje je nato vprašala, ali bi katastrofo lahko preprečili. Ob tem je spomnila na najnovejše poročilo ZN o podnebnih ukrepih, ki pravi, da se Slovenija v energetskem sektorju ne odziva na podnebno krizo z zadostno nujnostjo.

Golob je to zavrnil in dejal, da toplogredni plini prihajajo iz energetskega, transportnega in kmetijskega sektorja, Slovenija pa bo v sedmih letih zaprla termoelektrarne in nato v energetskem sektorju prestopila v obdobje ničelne stopnje neto izpustov. “Ne bi se strinjal s tem, da ne delamo dovolj hitro,” je dejal.

Poudaril je, da katastrofalnih pojavov, kakršne so bile poplave v Sloveniji, ni mogoče preprečiti na lokalni ravni, ampak je to možno storiti le na globalni. “V Sloveniji imamo protipoplavno zaščito, to bomo morali izboljšati, a na koncu dneva, če smo imeli lansko poletje izjemno vročino, letos sploh ni toplo, imeli pa smo izjemno deževno obdobje,” je poudaril in dodal, da gre za globalni problem ter da bo pri tem vsak igral svojo vlogo.

Premier Golob je v pogovoru za CNN prav tako komentiral potek protiofenzive, ki jo Ukrajina v zadnjih tednih vodi zoper ruske sile na vzhodu in jugu države.

Po informacijah, ki jih je pridobil CNN, naj bi zahodne zaveznice, ki Ukrajini že več kot leto dni stojijo ob strani in ji pošiljajo vojaško pomoč, trenutno čakale, da vidijo, kakšna je verjetnost, da bo v protiofenzivi vendarle prišlo do odločilnejšega preboja.

“Nisem vojaški strokovnjak, a kar lahko vidim na terenu, je to, da se Ukrajinci trudijo na vso moč. Morda bi se lahko včasih odrezali bolje, če bi prej dobili pomoč od zahodnih zaveznic. A kar je, je,” je ocenil slovenski premier. Dodal je: “Na koncu koncev je vse, kar lahko naredimo, da počakamo in vidimo, kako bo protiofenziva potekala.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje