Poslanice ob Prešernovem dnevu: Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture

Kultura 08. Feb 202407:30 > 10:33 4 komentarji

Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob kulturnem prazniku izpostavil tako pretekle kot trenutne ustvarjalce in umetnike, ki sooblikujejo narodovo prihodnost, predsednica države Nataša Pirc Musar pa poudarila, da ni samoumevno, da lahko svojo kulturo svobodno oblikujemo in izražamo. Oba sta čestitala Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem in Slovence povabila, naj današnji dan posvetijo kulturi. Naj na vrednost kulture in umetnosti ne pozabimo vsak dan, skozi celo leto, pa je pozvala kulturna ministrica Asta Vrečko.

“Današnji dan posvečamo prazniku kulturnega ustvarjanja in izjemnemu pomenu, ki ga kultura nosi v naši zgodovini. Slavimo izjemne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so skozi stoletja pustili neizbrisen pečat v slovenski kulturi in umetnosti, hkrati pa več pozornosti namenjamo tudi umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo danes in tako sooblikujejo narodovo prihodnost,” je zapisal predsednik vlade Robert Golob v poslanici ob kulturnem prazniku.

Ob tem je čestital letošnjima Prešernovima nagrajencema ter nagrajenkam in nagrajencem Prešernovega sklada. Dodal je, da je spoštovanje do kulturnega ustvarjanja ključno za oblikovanje nacionalne zavesti: “Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine.”

Slovenke in Slovence vabi, da današnji dan posvetijo čas kulturi in obiščejo kulturne ustanove.

“Skupaj soustvarjamo in varujemo bogastvo, ki določa in oblikuje našo identiteto,” je zaključil Golob in vsem Slovencem voščil lep in prijazen praznik kulture.

Nataša Pirc Musar: “Še zdaleč nesamoumevno je, da lahko ‘svojo’ kulturo svobodno oblikujemo in izražamo”

Državljanom je voščila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. V svoji poslanici je sporočila, da kulturi s ponosom priznavamo, da je eden od temeljev naše narodne samobitnosti in države, ter da smo hvaležni, da je tako.

“Je naša sopotnica, poročevalka, ustvarjalka, izpovedovalka in objokovalka. Je zrcalna podoba nas, ker smo kultura mi. Raznoliki in svojevrstni, a hkrati neodtujljivi deli nečesa večjega od nas samih – človeštva in družbe,” je zapisala Pirc Musar.

V nadaljevanju je izpostavila, da ni samoumevno, da lahko svojo kulturo svobodno oblikujemo in izražamo, smo nanjo ponosni in do nje tudi kritični. Po predsedničinih besedah ne obstaja ena kultura, ki jo je nekdo določil kot ‘pravo in edino’, ljudje pa bi jo morali brezpogojno sprejeti.

Kakor premier Golob je tudi predsednica Pirc Musar čestitala Prešernovim nagrajencem, Slovenke in Slovence pa pozvala, da “kulturo v vsej njeni raznolikosti spoštljivo, doživeto in ponosno proslavljamo vsak dan, kjer koli že smo”.

Asta Vrečko: “Ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto.”

“Kultura in umetnost nam omogočata, da se povezujemo z drugimi in izražamo svoje ideje in stališča. Ustvarjalnost ima moč, da sproža spremembe in postavlja vprašanja, ki so ključna za naša življenja. Kultura oblikuje našo skupnost in združuje ljudi, ne glede na njihovo politično pripadnost, versko prepričanje ali nacionalno identiteto,” je ob kulturnem prazniku Slovence nagovorila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Pozvala je, naj ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje