Prenova glavne stavbe UKC: “Izjemno tveganje” in še daljše čakalne dobe?

Slovenija 14. Jun 202218:26 > 18:32 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Foto Bobo

Predstavniki več zdravniških organizacij so na sestanku z generalnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (UKC) Jožetom Golobičem konec maja izrazili skrb nad načrtovano obnovo glavne stavbe kliničnega centra. Kljub temu da se strinjajo, da je obnova potrebna, menijo, da bo prinesla "izjemno tveganje, ki ne bo brez posledic za strokovno obravnavo bolnikov", so danes sporočili iz Koordinacije zdravniških organizacij.

Predstavniki sindikata FIDES, Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva in Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so se na temo načrtovane prenove glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) 25. maja sestali z generalnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (UKC) Jožetom Golobičem.

“Povod za sestanek so bila zaskrbljena poročila zdravnic in zdravnikov, da bo načrtovana prenova najmanj do konca leta 2023 pomembno posegla v izvajanje zdravstvenih storitev v naši največji terciarni ustanovi,” so danes sporočili iz Koordinacije zdravniških organizacij, ki je bila pobudnik majskega sestanka. Na njem so se predstavniki zdravniških organizacij strinjali, da je osrednja stavba UKC Ljubljana nujno potrebna obnove – tako z naslova energetske sanacije kot z naslova zagotavljanja ustreznih pogojev za izvajanje vrhunske terciarne medicine – hkrati pa so bili zaskrbljeni nad predvidenim pristopom k obnovi, obsegu obnove in sami časovnici.

“Zastavljen načrt obnove UKC Ljubljana, ki poleg energetske sanacije vključuje tudi notranjo prenovo, namreč narekuje sočasno izpraznitev polovice glavne stavbe UKC z zmanjšanjem posteljnih kapacitet ter selitvijo dobršnega dela terciarne dejavnosti in bolnikov v prostore, ki so bili med epidemijo covida namenjeni reševanju kritične prostorske situacije in so kot taki povsem neprimerni za najzahtevnejše bolnike, ki so v svoji stiski ob bolezni že dovolj prizadeti in si ne zaslužijo še neustreznih prostorskih razmer,” so zapisali v Koordinaciji zdravniških organizacij.

Predstavniki zdravniških organizacij so vodstvo UKC Ljubljana opozorili, da jih čaka zahtevno reševanje zaostankov obravnav z naslova dve leti trajajoče epidemije, hkrati pa lahko pričakujemo, da nas jeseni čaka nov val okužb s koronavirusom. “Na predvideni način planirana obnova UKC Ljubljana torej prinaša izjemno tveganje, ki ne bo brez posledic za strokovno obravnavo bolnikov, predvsem pa se bodo zaradi okrnjenih možnosti izvajanja zdravstvenih storitev in zmanjšanja kapacitet čakalne dobe v času obnove še podaljšale,” skrbi zdravniške organizacije.

Nevrološka klinika, bolnišnica, UKC Ljubljana
David Bole/N1

Njihovi predstavniki so se zato zavzeli za stopenjski pristop z izgradnjo stavbe nove Infekcijske klinike in stavbe nove Gastroenterološke klinike, “ki bi razbremenili prostorsko stisko in na ta način omogočili zahtevno in dolgotrajno obnovo centralne stavbe, vse z namenom racionalnejše, predvsem pa za bolnike in medicinsko stroko ustreznejše prenove”.

“Zdravnice in zdravniki pa bolj kot v obnovi vidimo prihodnost v izgradnji novega, sodobnega terciarnega centra na obrobju prestolnice, ki bi poleg boljših pogojev za izvajanje stroke omogočal tudi lažjo dostopnost za bolnice in bolnike iz celotne Slovenije,” so še zapisali.

UKC pravi, da do večjih motenj ne bo prihajalo

“Zaradi energetske sanacije stavbe nenujni posegi in pregledi ne bodo prestavljeni. Glede na dinamiko del bodo oddelkom po potrebi zagotovljeni drugi ustrezni prostori. Do večjih motenj ne bi smelo prihajati,” so poudarili v UKC Ljubljana in potrdili, da bodo energetsko sanacijo glavne stavbe začeli v tem tednu.

V sanaciji bodo po njihovih navedbah uredili fasado, streho in okna objekta. Prenavljali bodo v dveh fazah – v prvi bodo prenovili zahodni del osrednje stavbe, v drugi pa vzhodni del in diagnostično-terapevtski servis (DTS).

Energetska prenova mora biti po njihovih navedbah končana do novembra 2023, saj prenavljajo z evropskimi sredstvi v višini 50 milijonov evrov. Za evropske projekte veljajo stroga pravila tako namena porabe sredstev kot tudi finančne konstrukcije in časovnice. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!