Tanja Fajon za N1 o zakonu, zaradi katerega se je zaiskrilo v koaliciji

Slovenija 14. Jun 202216:09 > 22:25 6 komentarjev

Ministrica za zunanje zadeve in podpredsednica vlade Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO komentirala sprejemanje zakona o nalezljivih boleznih. Zaradi njega so se namreč med strankami koalicije pojavile prve razpoke in razhajanja v stališčih. Ali bo sprejet po skrajšanem postopku, za kar se zavzema predsednik vlade Robert Golob, ali bo šel skozi reden postopek ali javno razpravo, bodo po besedah Fajon odločali na koalicijskih usklajevanjih. "Zavedamo se, da ta zakon potrebujemo, vprašanje pa je pot in način, kako bomo do njega prišli," je dejala ministrica.

Kot smo poročali, je zaradi zakona o nalezljivih boleznih (ZNB) med koalicijskimi partnericami vlade Roberta Goloba že takoj v prvem tednu prišlo do nesoglasij, kdo naj ZNB vloži – ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan iz Gibanja Svoboda, ali vseh 53 poslancev koalicije. Za prvo rešitev se zavzemajo Socialni demokrati, za drugo pa Gibanje Svoboda in tudi Levica, ki naj bi bila sprva sicer bolj naklonjena možnosti, da zakon vloži ministrstvo.

Besedilo zakona ni novo, gre za predlog ZNB, ki ga je v sodelovanju z zdravstveno in pravno stroko pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije. Že ob prvem branju februarja letos za časa vlade Janeza Janše pa predlog ni dobil podpore polovice poslancev SD, ki so se vzdržali, pomisleke pa so imeli tudi v Levici in drugih strankah takratne KUL opozicije. Zlasti poslanci SD so opozarjali na potrebo po široki javni razpravi. In če v SD menijo, da hitenje z zakonom ni na mestu, pa v stranki Gibanje Svoboda vztrajajo, da mora biti sprejet še pred začetkom parlamentarnih počitnic, torej do 15. julija.

Podpredsednica vlade in predsednica SD Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO danes pojasnila, da je zakon v koalicijskem usklajevanju. “Ravno danes smo o tem govorili v naši poslanski skupini. Ustanovili smo delovno skupino,” je dejala Fajon in dodala, da si v SD prizadevajo za izboljšanje predloga zakona, ki ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije.

Kot je poudarila Fajon, se je že februarja letos sprožila razprava o nejasnosti nekaterih delov zakona in njegovi pravni vprašljivosti. Kot je dodala, bodo na koalicijskih usklajevanjih naslovili tudi ostala pereča vprašanja, in sicer, na kakšen način bo zakon sprejet — po skrajšanem ali rednem postopku in ali bo omogočena javna razprava. “Vse to bomo naslovili na koalicijskih usklajevanjih. Zavedamo se, da zakon potrebujemo, vprašanje pa je pot in način, kako bomo do njega prišli,” je povedala Fajon.

Na vprašanje, ali bo zakon sprejet še pred prihajajočimi parlamentarnimi počitnicami 15. julija oziroma ali se bo sprejel jeseni, je podpredsednica vlade Fajon dejala, da bo to odvisno od tega, ali bo zakon pripravljen pa tudi od tega, ali bo šel v sprejemanje po skrajšanem ali rednem postopku oziroma v javno razpravo. “To je sedaj predmet pogovorov,” je pojasnila in še dodala, da se bodo poslanci in strokovni sodelavci SD še ta teden sestali z ministrom za zdravje in njegovo ekipo. “Da bomo videli, kaj je mogoče izboljšati in mogoče, kaj je tisto, kar nekoga v pogovorih skrbi,” je sklenila Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje