Kako Levica pojasnjuje zaposlitev, na katero letijo očitki, da je nepotistična

Slovenija 14. Jun 202215:20 > 19:04 7 komentarjev
Maja Tašner Vatovec
Levica

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je minister Luka Mesec za vodjo kabineta imenoval Majo Tašner Vatovec, ženo vodje poslanske skupine Levica Mateja Tašnerja Vatovca in nekdanjo podžupanjo Mestne občine Koper. Na ministrstvu in v stranki Levica zavračajo očitke o nepotizmu.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je za vodjo kabineta imenoval Majo Tašner Vatovec, ženo vodje poslanske skupine Levica Mateja Tašnerja Vatovca. V stranki Levica, katere soustanoviteljica je tudi Maja Tašner Vatovec, so zanikali, da je službo na ministrstvu dobila na podlagi vez in poznanstev. Kot so zapisali, v primeru njene zaposlitve ne gre za “vprašanje nepotizma, ampak feminizma”. Ob tem so še pojasnili, da je nova vodja kabineta dolgoletna članica Levice, ne pa nekdo, ki je delovno mesto zasedel od “zunaj prek zvez”.

Za odziv na njeno zaposlitev smo zaprosili tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zapisalo je, da je “javna uslužbenka v kabinetu ministra zaposlena na delovnem mestu, vezanem na osebno zaupanje funkcionarja. Skladno s tem je bila z njo sklenjena pogodba za določen čas, torej za čas trajanja mandata funkcionarja.” Ob tem so na ministrstvu pojasnili še, da je Tašner Vatovec že dlje časa aktivna v politiki, bila je podžupanja Mestne občine Koper, v kateri je še vedno tudi mestna svetnica.

Odstavitev s položaja koprske podžupanje

Septembra 2019 se je zaiskrilo med županom Mestne občine Koper Alešem Bržanom in podžupanjo Majo Tašner Vatovec. Bržan je takrat povedal, da s podžupanjo, ki se je takrat ukvarjala s področjem kulture, ne sodeluje najbolje, zato je stranki Levica predlagal njeno zamenjavo. Lokalni odbor stranke Levica Istra je nato objavil javno pismo z naslovom “Še en samodržec v nastajanju?”, v katerem so Bržanu očitali pomanjkanje dialoga in neupoštevanje predvolilnih obljub. Bržan je očitke iz pisma zavrnil, že naslednji dan pa je podpisal sklep o razrešitvi Maje Tašner Vatovec s položaja podžupanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje