Prepoved plastike: obeta se konec za mini marmelade in mini šampone v hotelih

Gospodarstvo 24. Apr 202415:11 1 komentar
hotel, šampon
Foto: Profimedia

Evropski poslanci so sprejeli nove ukrepe za zmanjšanje količine odpadne embalaže. Nekatere vrste plastične embalaže za enkratno uporabo bodo od 1. januarja 2030 prepovedane.

Evropski poslanci so sprejeli nove ukrepe za bolj trajnostno embalažo in zmanjšanje količine odpadne embalaže v EU. Pravila vključujejo cilje glede zmanjšanja količine embalaže za pet odstotkov do leta 2030, za 10 odstotkov do leta 2035 in za 15 odstotkov do leta 2040. Od držav zahtevajo, da zmanjšajo zlasti količino odpadne plastične embalaže.

Uredbo, ki obravnava vse večjo količino odpadkov, usklajuje pravila notranjega trga in spodbuja krožno gospodarstvo, so poslanci sprejeli s 476 glasovi za, 129 proti in 24 vzdržanimi glasovi.

Za zmanjšanje nepotrebne embalaže je bil za skupinsko embalažo, transportno embalažo in embalažo za elektronsko trgovanje določen delež praznega prostora, ki ne sme presegati 50 odstotkov. Proizvajalci in uvozniki pa bodo morali poskrbeti za čim manjšo maso in prostornino embalaže, so pojasnili v Bruslju.

Nekatere vrste plastične embalaže za enkratno uporabo bodo od 1. januarja 2030 prepovedane. To so embalaža za enkratno uporabo za nepredelano sveže sadje in zelenjavo, embalaža za hrano in pijačo, ki se pripravi in zaužije v kavarnah in restavracijah, embalaža za posamezne porcije (na primer za prelive, omake, smetano, sladkor), miniaturna embalaža za toaletne izdelke v hotelih in zelo lahke plastične nosilne vrečke (z debelino stene manj kot 15 mikronov).

Besedilo med drugim vključuje tudi prepoved tako imenovanih večnih kemikalij nad določenimi mejnimi vrednostmi v embalaži, ki je v stiku z živili, s čimer želi parlament preprečiti škodljive posledice za zdravje.

Ukrepi vključujejo tudi cilje glede minimalne vsebnosti recikliranih materialov v plastični embalaži in minimalne cilje recikliranja glede na težo odpadne embalaže.

Nova pravila mora pred uveljavitvijo uradno potrditi še Svet EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje