Preprost trik pri sušenju perila, ki bo olajšal mnoge težave

Navdih 20. Mar 202412:49 0 komentarjev
kroglica iz aluminijaste folije
Foto: PROFIMEDIA

Zagotovo ste se kdaj jezili, ko ste iz sušilnega stroja potegnili "zlepljena" oblačila. Preprosta in poceni rešitev ta problem reši enkrat za vselej.

Se jezite, kadar iz sušilnega stroja potegnete kup sprijetih oblačil, posebej nogavic? Se sprašujete, zakaj se to dogaja?

Danes večina oblačil vsebuje vsaj del sintetičnih vlaken, zaradi česar pri sušenju takšnih oblačil v sušilnem stroju nastaja statična elektrika. Ko se oblačila v sušilnem stroju vrtijo in drgnejo druga ob drugo, si izmenjujejo elektrone. En kos se pozitivno nabije, drugi pa ostane negativno nabit. Ko se sušilni stroj ustavi, vsa oblačila padejo na dno bobna in nekatera negativno nabita oblačila se prilepijo na pozitivno nabita oblačila. S hladnejšim in bolj suhim zrakom se vse skupaj le še poslabša, pojasnjuje portal cnet.com.

Za rešitev tega problema pa obstaja zelo enostavna in tudi poceni rešitev – aluminijasta folija.

Če iz nje naredite kroglice in jih dodate perilu v sušilnem stroju, bo to preprečilo nastanek statične elektrike in oblačila se ne bodo sprijela.

Odvisno od količine perila, ki ga nameravate posušiti, boste potrebovali dve do tri kroglice, premera okoli 5 centimetrov, piše portal. Kroglico preprosto izdelate tako, da folijo zmečkate in jo stisnete ter zgladite čim več štrlečih delov, ki bi se lahko zataknili za oblačila ali povzročili, da kroglica izgubi obliko ali se oblačila poškodujejo.

Če so kroglice dovolj kompaktne, jih lahko uporabljate več mesecev. Če pa začnejo razpadati, jih zavrzite in naredite nove.

Seveda lahko namesto kroglic uporabite tudi posebne lističe, ki jih dobite v trgovinah in ki imajo enak učinek. V primerjavi z njimi so aluminijaste kroglice bolj ekološke, saj ne vsebujejo dodatnih kemikalij.

Res je, da kroglice v primerjavi z lističi oblačil ne bodo zmehčale, vendar lahko za mehčanje poskrbite že med pranjem. Med ciklom izpiranja v pralni stroj dodajte kakšen deciliter navadnega kisa. Ne bojte se, vonj po kisu se bo razblinil. Bo pa morda zaradi aluminijastih kroglic vaš sušilni stroj med sušenjem perila malce bolj slišen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!