Presenečenje: poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet predlog SDS

Slovenija 18. Apr 202419:54 14 komentarjev
Dejan Süč
Dejan Süč (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Skozi sito parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je presenetljivo prebil predlog novele zakona, s katerim bi SDS uvedla obvezno soglasje občinskega sveta pred sprejemom sklepa vlade o nastanitvi migrantov na območju občine. Potrditev novele je kljub koalicijski večini, ki je predlogu nasprotovala, omogočil poslanec Svobode. Kot je pojasnil za N1, se je zmotil.

Odbor DZ za notranjo politiko je presenetljivo potrdil opozicijski predlog novele zakona o lokalni samoupravi. Ta uvaja obvezno soglasje občinskega sveta pred sprejemom sklepa vlade o nastanitvi migrantov ali vzpostavitvi azilnega doma ali njegove izpostave na območju občine.

Predlog novele zakona o lokalni samoupravi so v DZ vložili poslanci SDS. V koaliciji, ki ima v odboru večino, so predlogu nasprotovali, vendar pa je bil ta ob podpori poslanca Svobode Dejana Süča s sedmimi glasovi za in šestimi proti sprejet. Süč je za N1 povedal, da se je pri glasovanju zmotil, a da je bilo iz njegove razprave jasno razvidno, da predlogu nasprotuje. O njem bodo sicer na plenarni seji odločali še vsi poslanci in poslanke, zato na koncu najverjetneje ne bo sprejet.

“To je konec slovenske samouprave”

Poslanec SDS Branko Grims je na seji odbora pojasnil, da so nujno sejo zahtevali zaradi odločitve vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira izpostavi azilnega doma. V SDS so prepričani, da sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav predstavlja visoko varnostno tveganje za lokalne prebivalce, poleg tega pa se vlada z njimi o tem ni pogovarjala. “To je konec slovenske samouprave,” je dejal Grims. Po njegovih besedah člen o obveznem soglasju občinskega sveta pred sklepom vlade o nastanitvi migrantov, daje možnost lokalnim prebivalcem, da se zaščitijo pred samovoljo države.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je povedal, da vlada ne podpira predloga. “Začasna nastanitev prosilcev za azil ne more predstavljati lokalne zadeve, ki bi zadevala zgolj prebivalce določenega ozemlja. Zahtevano predhodno soglasje lokalnih skupnosti pred vzpostavitvijo izpostav azilnega doma bi po mnenju vlade lahko privedlo do onemogočanja vzpostavitve, posledično pa tudi do nespoštovanja tako evropske kot nacionalne zakonodaje.

Da gre pri zakonu za državno pristojnost, in ne pristojnost lokalne skupnosti, je v mnenju zapisala zakonodajno-pravna služba DZ. Po mnenju ZPS je neprimerno, da bi zakonodajalec soglasje uvedel na področju, ki ni samo državna pristojnost, ampak gre za področje skupne azilne politike, ki je v pristojnosti Evropske unije.

V razpravi so se poslanci tako koalicije kot opozicije strinjali, da bi lahko bila komunikacija med vlado in lokalnim prebivalstvom boljša. “Če bi se pogovarjali in vodili dialog, ne bi bilo teh nasprotovanj,” je dejal Andrej Kosi (SDS) in dodal, da seja poteka na predlog tamkajšnjih občanov.

Da bi lahko bila komunikacija boljša, se strinja tudi Tamara Kozlovič (Svoboda). Prepričana je, da SDS igra na čustva ljudi in širi strah med njimi. “99 odstotkov migrantov zapusti Slovenijo, ki je zanje le prehodna država,” je povedala. Andreja Rajbenšu (Svoboda) je povedala, da predloga oz. 29. člena ne bo podprla, ker je to “še ena izmed vaših populističnih zgodb”.

V Središču ob Dravi so sicer danes znova protestirali proti ureditvi izpostave azilnega doma. Protestniki z zastavami in transparenti so s hojo po vozišču zaprli nekaj cest, poročajo lokalni mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje