Presenetljiv umik kandidature: je povezan z afero Žugelj?

Slovenija 19. Maj 202306:00 3 komentarji
Damjan Žugelj
Damjan Žugelj, nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja (Foto: STA)

Simon Starček, sopodpisnik kazenske ovadbe v primeru obsežnega brskanja po bančnih računih, ki jo je tožilstvo v celoti zavrglo, je presenetljivo umaknil svojo kandidaturo za člana sveta Splošne bolnišnice Ptuj. Je to povezano z Damjanom Žugljem ali z Alešem Šabedrom?

Simon Starček je presenetljivo umaknil svojo kandidaturo za člana sveta Splošne bolnišnice Ptuj. Novica ne bi bila tako vpadljiva, če se ime Simona Starčka v zadnjih dneh ne bi pojavilo tudi v razkritju N1 o brskanju po bančnih računih velikih razsežnosti na podlagi anonimke iz časa tretje Janševe vlade, ki ga je izpeljal urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Damjana Žuglja.

Na podlagi zajetih informacij z bančnih računov sta kazensko ovadbo zoper več kot deset pravnih in fizičnih oseb podpisala Žugelj, ki je direktor urada postal le nekaj mesecev pred izvedbo te “akcije”, in tedanji namestnik generalnega direktorja Fursa in član SDS Simon Starček. Poslala sta jo takratni direktorici Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petri Grah Lazar, ki je ta položaj zasedla v času Janševe vlade.

Po nekajmesečni preiskavi kriminalistov NPU je tožilstvo to ovadbo v celoti zavrglo, saj kriminalisti sumov očitanih kaznivih dejanj niso mogli potrditi. Zdaj pa NPU in tožilstvo preiskujeta v obratni smeri, torej kako je eno največjih prečesavanj bančnih računov v zgodovini urada Žugelj izpeljal in ali je pri tem zlorabil svoj položaj.

Simon Starček
STA (Simon Starček)

Je to razlog, da Starček po več kot treh mesecih, odkar je soglašal s kandidaturo za člana sveta Splošne bolnišnice Ptuj, prav zdaj to kandidaturo umika?

Za N1 je Starček povedal zgolj to, da jo je umaknil iz osebnih razlogov ter da je o tem že obvestil tudi ministrstvo za zdravje in Zvezo organizacij pacientov, ki ga je ministrstvu za to funkcijo tudi predlagala.

“Ne želi, da bi njegova kandidatura škodila ugledu zveze,” pa nam je povedal podpredsednik Zveze organizacij pacientov Franci Gerbec. Pri tem ni omenjal afere Žugelj, pač pa poudaril, da “Starček nima popolnoma nič z investicijami v ptujski bolnišnici”.

Kaj se torej dogaja na Ptuju?

Simon Starček, sicer Ptujčan, se je po lanskih volitvah in dva dni pred nastopom vlade Roberta Goloba s Fursa prezaposlil na ministrstvo za pravosodje, kjer zdaj vodi službo za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov. Obenem je prostovoljno tudi predsednik finančnega odbora Zveze organizacij pacientov, ki ga je, kot že omenjeno, za člana sveta ptujske bolnišnice tudi predlagala.

Zveza organizacij pacientov je ena večjih organizacij, ki lahko kandidira člane v svete javnih bolnišnic, ki odločilno vplivajo na imenovanje direktorjev in nadzirajo vse ključne procese v zdravstveni ustanovi, a njihovi kandidati pridejo v svete bolnišnic le, če jih na predlog ministrstva za zdravje potrdi vlada.

V bolnišnici Ptuj trenutno poteka 4,6-milijonska investicija gradnje urgence, nad katero bo zraslo tudi nadstropje. S podjetjem Medicoengineering, ki trenutno sodeluje pri več investicijah v slovenske bolnišnice, je direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje Aleš Šabeder za gradnjo nadstropja nad urgenco podpisal aneks v vrednosti 757.000 evrov.

Kljub neuradnim ocenam, da bi moral za nadstropje izvesti novi javni razpis, na ministrstvu za zdravje trdijo, da je podpis aneksa z Medicoengineeringom zakonita rešitev in da so izbrali ekonomsko najugodnejšo možnost.

Urgenca bolnišnica Ptuj

Zvezi organizacij pacientov naj bi bil videz nepristranskosti, še zlasti, ko pride do vprašanja, kakšni so njihovi odnosi z ministrstvom za zdravje, pomemben, kajti med drugim si prizadevajo sodelovati pri oblikovanju standardov kakovosti v slovenskem zdravstvu, kar pa je Šabedrova pristojnost.

Videz nepristranskosti bi lahko namreč načelo prav morebitno Starčkovo imenovanje v svet bolnišnice, saj so se v javnosti že pojavile informacije, da njegovo kandidaturo podpira prav Šabeder. Kljub temu da je to poleg Šabedra zanikala tudi Zveza organizacij pacientov, Starčka zdaj med kandidati ni več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje