Prešteti vsi glasovi: zdaj je dokončno jasno, kdo je prišel v DZ

Slovenija 04. Maj 202212:35 > 13:21 2 komentarja
glasovnica
Miloš Vujinovič/ Bobo

Prešteti so vsi glasovi na letošnjih parlamentarnih volitvah, ki se jih je udeležilo 70,92 odstotka volilnih upravičencev. Tudi glasovi iz tujine razmerij v novem sklicu državnega zbora niso spremenili. V NSi so sicer upali, da bodo prav ti glasovi pomagali Marku Borisu Andrijaniču na poti v parlament, a se to ni zgodilo.

Državna volilna komisija (DVK) je na spletni strani objavila končne rezultate tokratnih parlamentarnih volitev. Včeraj so namreč volilne komisije štele še glasovnice, ki so do 12. ure prispele po pošti iz tujine. Upoštevali so tiste glasovnice, ki so jih volilci v tujini na pošto oddali do 24. aprila do 19. ure, ko so se v Sloveniji zaprla volišča. V tujino je bilo poslanih več kot sto tisoč glasovnic, pri čemer pa so se pojavljale težave, saj številni slovenski državljani ponekod glasovnice niso prejeli pravočasno.

DVK pa je včeraj ugotovila tudi izid na tistih veleposlaništvih, kjer je glasovalo manj kot 50 volilk in volilcev, in na dveh voliščih v Sloveniji, kjer je glasovalo manj kot 10 volilk in volilcev (Tržič in Ormož).

Kot so danes sporočili z DVK, so okrajne volilne komisije prejele 9.454 glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine, na veleposlaništvih oz. konzulatih pa je bilo skupaj oddanih 5.139 glasovnic. To pomeni, da je iz tujine skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev.

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je po pošti iz tujine skupaj glasovalo 9.392 volilnih upravičencev (po pošti iz tujine je takrat glasovalo 6.831 volilk in volilcev, 2.561 pa jih je glas oddalo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih). Na volitvah v državni zbor leta 2014 pa je iz tujine skupaj glasovalo 7.842 volilcev.

Na veleposlaništvih Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu je bilo skupaj oddanih 459 glasovnic, od tega jih je bilo 447 veljavnih. Skupaj z glasovnicami, ki so bile oddane na ostalih 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, je bilo na 30 veleposlaništvih oz. generalnih konzulatih oddanih 5.139 glasovnic, od tega jih je bilo 5.059 veljavnih.

Na devetih veleposlaništvih zmagalo Gibanje Svoboda

Na omenjenih 9 veleposlaništvih Slovenije v tujini je največ glasov (130) prejela stranka Gibanje Svoboda, SDS je prejela 100 glasov, NSi 47, Levica 44, SD 27, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba 17, LMŠ 15, Povežimo Slovenijo 13, Naša prihodnost in dobra država 10, SAB 9, Piratska stranka Slovenije 7, Resnica 6, SNS 6, Vesna 5, Za ljudstvo Slovenije 4, Domovinska liga 2, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo 2, stranke Desus, Lista Borisa Popoviča in Naša dežela pa so prejele po en glas, so sporočili z DVK.

V državni zbor se je glede na končne rezultate uvrstilo pet političnih strank. V novem sklicu bo imelo največ poslancev Gibanje Svoboda – 41, sledi SDS s 27 poslanci, NSi je osvojila 8 poslanskih mest, SD 7, Levico pa bo v državnem zboru zastopalo pet poslancev oziroma poslank.

DVK
DVK

Državna volilna komisija bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo nato objavljen v uradnem listu. Poročilo bodo potem predali predsedniku države Borutu Pahorju, ki bo sklical ustanovno sejo državnega zbora. Ta naj bi bila 13. maja.

V NSi so pred dnevi izrazili upanje, da bi lahko glasovi iz tujine poslansko mesto prinesli tudi Marku Borisu Andrijaniču, vendar pa zadnji podatki DVK kažejo, da je aktualni minister za digitalno preobrazbo ostal brez poslanskega mandata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje