Pretkani tatovi si za tarče izberejo starejše in izrabijo njihovo zaupanje

Slovenija 24. Jun 202109:54 > 11:06 0 komentarjev
drzne tatvine
PROFIMEDIA

Na ljubljanski policijski upravi opozarjajo, da opažajo porast drznih tatvin, kjer so oškodovanci predvsem starejši občani. Storilci preveč zaupljive in premalo previdne oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so jih okradli.

Policisti ljubljanske upravne enote so bili včeraj dobili obvestilo o dveh drznih tatvinah na območju Trbovelj in Vrhnike. V obeh primerih je do sedaj neznani storilec na domu zmotil starejša oškodovanca ter načel pogovor o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec pa je medtem iz hiše ukradel denar.

Na Vrhniki je starejša občana oškodoval moški srednje postave, visok okoli 165 centimetrov, oblečen v modre hlače, obut v svetle športne copate, na glavi pa je imel športno kapo s ščitkom. V Trbovljah je oškodovanca zmotil prav tako moški, visok okoli 165 centimetrov, kratkih črnih las, oblečen v kavbojke in temno jakno.

Na PU Ljubljana ob tem prebivalce opozarjajo, da opažajo porast drznih tatvin in stanovanjskih hiš. Te storilci kraje izvedejo na zelo pretkan način, saj oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so jih okradli.

Oškodovanci premalo previdni in pozorni do neznancev

Kot so še sporočili z ljubljanske policijske uprave, so o tovrstnih dogodkih poročali že večkrat, vendar kljub temu opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

“Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode ali da bodo opravljali sanacijo odtokov, in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom,” opozarjajo na PU Ljubljana. Njihovo odsotnost nato izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo, so še opozorili ljubljanski policisti.

Občanom zato svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. “V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in
jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe,” so še sporočili s PU Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!