Previdno v gorah: zaradi izjemno toplega vremena se lahko sprožajo plazovi

Slovenija 04. Apr 202413:24 0 komentarjev
Narcise, gore
Foto. PROFIMEDIA

Tople dni, ki so pred nami, bodo številni izkoristili za izlet v gore, a lepo vreme prinaša tudi nekatere pasti – nevarnost proženja plazov. Nevarnost se bo zaradi izrazite odjuge iz dneva v dan do nedelje povečevala.

Topli dnevi vabijo v naravo, marsikdo se bo podal tudi na celodnevni pohod v gore, a bodite previdni, saj se zaradi višjih temperatur lahko sprožijo plazovi, opozarjajo na Agenciji za okolje RS (Arso) in Planinski zvezi Slovenije.

Nevarnost snežnih plazov je zmerna (2. stopnje). Na višjih vrhovih je snežna odeja nestabilna predvsem v zametih, ki so nastali med sneženjem ob južnem in zahodnem vetru. Tam se lahko sproži kložast plaz že ob večji obremenitvi, piše Arso.

Pod približno 2.400 metri je snežna odeja trenutno bolj stabilna, saj je po zadnjem deževju močno pomrznila. Tam se lahko čez dan na prisojnih pobočjih prožijo plazovi mokrega snega. Nevarnost se bo zaradi izrazite odjuge iz dneva v dan do nedelje povečevala.

Ob ohladitvi po zadnjem deževju je na površini snežne odeje pod 2.400 metri nastala tako debela dežna skorja, da drži tudi težo pohodnika, a obstaja nevarnost zdrsa, opozarja Arso.

Sneg se je namreč v torek čez dan omehčal le na prisojnih pobočjih, na senčnih pa je ostal pomrznjen. V sredo je bilo bolj oblačno, zato se je sneg omehčal počasneje oz. kasneje. Ponekod je zapadlo nekaj centimetrov snega. Snežna odeja pod 2.400 metri je stabilna, dokler se ob dnevni odjugi zaradi sonca ne zmehča celotna dežna skorja. Takrat se poveča verjetnost proženja plazov mokrega nesprijetega snega, pa tudi zdrsnih plazov in podiranja opasti.

Sneg se je na prisojnih legah zmehčal hitreje tudi zaradi saharskega peska.

Čaka nas izjemno topel konec tedna

Pred nami je torej izjemno topel konec tedna, na približno 2.000 metrov bo v nedeljo sredi dneva blizu 15 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo od jugozahoda dotekal še bolj vlažen zrak, zato bo predvsem v gorah Posočja oblačno, čez dan pa bo kopasta oblačnost nastala tudi drugod. Predvsem v Julijcih lahko popoldne nastane kakšna ploha. V soboto in nedeljo bo večinoma sončno. V nedeljo popoldne bo lahko v gorskem svetu nastala kakšna nevihta. Od nedeljskega popoldneva bo zrak vseboval tudi nekaj puščavskega peska, ki ga bo še več v ponedeljek in torek, zato bo vidljivost nekoliko poslabšana.

Ob izraziti suhi otoplitvi se bo najbolj povečala nevarnost na prisojnih pobočjih. Tam se lahko predvsem na strmih pobočjih sprožijo plazovi mokrega nesprijetega snega. Mehčanje površine snežne odeje bo zaradi velike vsebnosti puščavskega peska še nekoliko hitrejše kot običajno ob povsem belem snegu.

Ponoči bo zaradi nizke zračne vlažnosti kljub visoki temperaturi na površini snežne odeje verjetno nastala skorja, ki pa bo z naraščajočo temperaturo zraka vsako noč tanjša. Zato se bo vsak dan bolj zgodaj dopoldne zmehčala, snežna odeja pa bolj zgodaj postala nestabilna. Povečala se bo tudi verjetnost nepredvidljivega proženja zdrsnih plazov in podiranja opasti. Na osojnih pobočjih najvišjih vrhov bo sneg verjetno ostal suh, tam bodo še naprej največja grožnja zameti v bližini grebenov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!