Previdno v gore: katere planinske koče bodo odprte med počitnicami?

Slovenija 26. Okt 202312:30 0 komentarjev
Planina jezero
Foto: PROFIMEDIA

Pred nami so prazniki in krompirjeve počitnice, ki jih bodo mnogi izkoristili za oddih v naravi. Na Planinski zvezi Slovenije, ki beleži rekorden poletni obisk gora, svarijo, naj se v gore odpravimo odgovorno, zgolj ob primernih vremenskih razmerah in ustrezno pripravljeni. Vrata le nekaterih planinskih koč so še vedno odprta, katerih?

Koče v visokogorju so že zaprte, nižje ležeče pa kljub spremenljivi vremenski napovedi za čas jesenskih počitnic odprtih vrat pričakujejo obiskovalce. Tem na planinski zvezi svetujejo, naj se za varnejši obisk gora odgovorno pripravijo in primerno opremijo. Nekatere planinske poti so po ujmi še vedno zaprte, marsikje je že zapadel prvi sneg.

Odprtost koč se spreminja, marsikje so odprte zgolj ob koncu tedna, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS). To bo še posebej veljalo od novembra dalje, ko se zapirajo tudi nekatere višje ležeče koče, ki oktobra še vztrajajo ob koncih tedna.

Katere koče so odprte?

Od visokogorskih koč je na Kredarici zaradi stalne prisotnosti dežurnih vremenoslovcev ves čas možno dobiti zasilno oskrbo in prenočiti v neogrevanih sobah. Tudi Dom na Komni je odprt vsak dan, razen novembra in v prvi polovici decembra. Vsak dan v letu je odprt tudi Planinski dom Tamar, pot do katerega pa je trenutno zaradi sredine ujme neprehodna.

Ob lepih vikendih bo odprta Kamniška koča na Kamniškem sedlu, posebej pa v PZS pohodnike vabijo na Koroško, kjer bodo koče tudi v jesensko-zimskem času večinoma odprte. Obiskovalcem priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obiskom z večjo skupino predhodno napovedo. Tako bodo namreč lahko oskrbniki pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe in zadostno količino hrane.

Več informacij o odprtosti planinskih koč najdete na spletni stran PZS.

V gore le odgovorno

Na PZS obiskovalce gora pozivajo k odgovornosti. “V gorah je že marsikje zapadel prvi sneg, ki zahteva izkušnje in znanje uporabe pravilne opreme, torej derez, cepina in čelade. Odpadlo listje, ki pokriva mokre korenine in skale, je lahko razlog za zvine, zlome in padce s poškodbami glave in hrbtenice. Planinske koče zapirajo svoja vrata. Določene poti so poškodovane po ujmah in zaradi burne erozije v gorah,” je zapisal strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Priporočila za odgovorno pot v gore

Pohodnikom pred odhodom v gore svetuje, naj preverijo vremensko napoved in bodo pripravljeni na hitro spreminjajoče se vremenske razmere. Pohod velja začeti zgodaj zjutraj, vedno naj imajo pri roki planinski zemljevid, na pametnem telefonu pa naj uporabljajo le zanesljive aplikacije. “Priporočamo maPZS in LocusMap,” je zapisal Šerkezi. Izpostavil je še pomen ustreznih oblačil, obutve in opreme: “Vzemite s seboj nahrbtnik z osnovno planinsko opremo, kot so prva pomoč, zemljevidi, naglavna svetilka, energijska hrana in brezalkoholni napitki.”

Ena boljših sezon

Letošnja poletna sezona v planinskih kočah je bila znova ena boljših, po številu nočitev celo rahlo presega lansko. “Vse bolj se kaže trend povečevanja tujih gostov,” je zapisal strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Najbolj se to občuti v kočah osrednjega dela Julijskih Alp, ki – tudi zaradi promocijskih aktivnosti – predstavlja največji magnet gorskega turizma v Sloveniji. Zaradi že občutne preobremenjenosti se mu zdi smiselna usmeritev promocije tudi na ostala gorska območja.

Poletje so hkrati močno zaznamovali neurja in poplave. Poškodb planinskih koč sicer ni bilo, so pa bili poškodovani dostopi in onemogočen obisk. Do danes so večji del poti pregledali in so normalno prehodne, nekatere pa so zaradi varnostnih razmer še vedno zaprte. Pregled zaprtih planinskih poti je dostopen na spletnih straneh PZS oz. v aplikaciji maPZS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!