“Prevoz stoletja”: legendarni policijski čoln prepeljali do Pivke

Slovenija 21. Nov 202118:19 > 19:05 3 komentarji
Prevoz policijskega čolna P111
PVZ/TWITTER

Legendarni policijski čoln P-111, ki je v sredo po 26 letih opravil svojo zadnjo plovbo, so uspešno prepeljali iz Kopra do Pivke. Šlo je za "prevoz stoletja", je opisal direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič, kjer bo čoln razstavljen.

Policijski čoln P-111, ki so ga uporabljali od leta 1995 in je v sredo po 26 letih opravil zadnjo plovbo, so v nedeljo prepeljali iz Kopra v Muzej vojaške zgodovine v Pivki, kjer ga bodo razstavili v parku vojaške zgodovine.

Prevoz je trajal devet ur in je občasno oviral promet na glavnih in regionalnih cestah na relaciji Koper – Kozina – Divača – Dolnje Ležeče – Famlje – Ribnica – Pivka. Na primorski avtocesti je bila med Gabrkom in Divačo v obe smeri tudi kratkotrajna popolna zapora.

Čoln je namreč dolg 19,86 metra in širok pet metrov, ob tem tehta 44 ton in je visok sedem metrov, kar je otežilo njegov prevoz, sploh po manjših lokalnih cestah.

“Izjemna logistična operacija”

Direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič je ocenil, da gre za izjemno pridobitev. “Gre za izjemno logistično operacijo, prevoz stoletja,” je dodal, saj se ta velik tovor na tako veliki razdalji po slovenskih cestah še ni peljal.

Kot smo poročali, ima skoraj 20 metrov dolg čoln slovenske pomorske policije za sabo dolgo in pestro zgodovino. Ob nakupu se je pogosto omenjal kot ponesrečena investicija, v zadnjih letih svojega delovanja pa je obveljal za zanesljivo plovilo z močnimi motorji.

Čoln, ki lahko sprejme štiri člane posadke, je opremljen z dvema radarjema, satelitskim navigatorjem, elektronsko karto, globinomerjem, tiskalnikom ter magnetnima kompasoma. Ima tudi pomožni gumijasti čoln z vgrajenim motorjem. Poleg komandnega in strojnega prostora je na plovilu še dnevni prostor, ladijska kuhinja, kabini s skupno štirimi ležišči, prostor za shranjevanje potapljaške in reševalne opreme ter prostora s sanitarijami.

Ogledali si ga boste lahko že v sredo

Čoln so danes pripeljali v Pivko, njegova zunanjost pa bo na ogled predvidoma že v sredo, medtem ko naslednje leto načrtujejo, da bodo omogočili tudi ogled notranjosti čolna. Postavili ga bodo na zunanjih površinah parka.

Pridružil se bo ostalim velikim razstavnim predmetom v Parku vojaške zgodovine Pivka: nemški vojaški lokomotivi iz druge svetovne vojne, podmornici P-913 Zeta in helikopterju Mi-8. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje