Pri labodih v Sloveniji odkrili nove primere ptičje gripe

Slovenija 06. Feb 202414:01 0 komentarjev
Labod
Žiga Živulović jr./BOBO

V občini Markovci je nacionalni veterinarski inštitut pri osmih labodih potrdil ptičjo gripo. Rejce pozivajo naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Pri osmih labodih grbcih, ki so jih našli v občini Markovci, je nacionalni veterinarski inštitut potrdil visoko patogeno aviarno influenco H5N1, je sporočila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Rejce perutnine poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Kot so navedli, v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI tako pri perutnini kot pri divjih pticah. “Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe,” so poudarili.

Sprehajalce prosijo, da se izogibajo površinam, na katerih so vodne ptice

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja. Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav različnih kliničnih znakov.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, poziva uprava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!