Lažni alarm: najdba na Pragerskem ni bomba

Slovenija 10. Feb. 202211:08 > 12:28
Delite:
pragersko bomba
Foto: KS Pragersko - Gaj/FB

Iz Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj so sporočili, da so pri rekonstrukciji železniške postaje Pragersko našli bombo. Strokovnjaki z uprave za zaščito in reševanje so pri pregledu ugotovili, da je šlo za lažni alarm.

“Sporočamo vam, da so pri izvajanju projekta Rekonstrukcija železniške postaje Pragersko našli bombo,” so zapisali na Facebookovi strani Krajevne skupnosti Pragersko – Gaj. Tudi uprava za zaščito in reševanje je na svoji spletni strani poročala o najdbi.

Vendar pa je namestnik poveljnika Državne enote za varstvo pred NUS na upravi za zaščito in reševanje Igor Boh za N1 povedal, da so po pregledu ugotovili, da ne gre za neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS), ampak najverjetneje del železniške infrastrukture.

“Če bi se izkazalo, da gre za letalsko bombo, bi javnost o tem nemudoma obvestili,” je zagotovil Boh. Če bi šlo za bombo s kemičnim vžigalnikom, kakršne si ‘najmanj želimo’, bi morali tako rekoč v trenutku evakuirati vse v radiju nekaj sto metrov, je še dejal Boh.

Po njegovih besedah je javnost postala veliko bolj pozorna na tovrstne najdbe, potem ko so v Mariboru prejšnji mesec našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Bombo so takrat uspešno deaktivirali.

Neeksplodiranih ubojnih sredstev je v Sloveniji še veliko.

Kot poudarjajo strokovnjaki, je na območju Maribora še več kot 200 neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne.

 

Komentari

Vaš komentar