Pri Vzajemni razmišljajo o prekinitvi pogodb z zavarovanci

Slovenija 10. Maj 202314:50 11 komentarjev
Vzajemna
Srdjan Živulovič/BOBO

Na finančni konferenci v Portorožu so vodilni predstavniki zdravstvenih zavarovalnic in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ugotavljali, da se bodo razmere v zdravstvu in socialnem varstvu še poslabšale. Predstavniki zavarovalnic bolj kot ukinitvi dopolnilnega zavarovanja nasprotujejo zamrznitvi cen, v Vzajemni pa celo razmišljajo o prekinitvi pogodb z zavarovanci.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na konferenci z naslovom “Kaj je na obzorju? Normalizacija ali eskalacija?” ocenil, da “gotovo ne sledi normalizacija”.

Po epidemiji covida-19 se je po ministrovih besedah v Evropi zgodila eskalacija stroškov in pritiskov na zdravstveni sistem, to pa je prizadelo tudi najboljše sisteme: “Klecnili so sistemi v Angliji. Po šivih pokajo sistemi na Švedskem. Bolniki ravno tako kot v Sloveniji čakajo na zdravstvene storitve, dostopnost je bistveno manjša,” je zatrdil.

Pri iskanju rešitev je po ministrovih besedah za zdaj znano le, da “nobena država v Evropi in tudi širše ne bo zbrala dovolj denarja za potrebe prebivalstva”, zato bo treba poiskati kompromis med različnimi oblikami financiranja.

Zatrdil je, da bodo preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izpeljali. Poudaril pa je, da gre le za ukinitev dosedanje oblike. Zavarovalnice je pozval, naj napišejo, kako se v prihodnosti vidijo v zdravstvenem sistemu.

Minister je po uvodnem nagovoru odšel na pogajanja s sindikati in se ni udeležil okrogle mize s predstavniki zavarovalnic.

Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln je dejal, da za spremembo dopolnilnega zavarovanja prosijo že leta, saj je nevzdržno. Nevzdržna pa se mu zdi tudi politična situacija: “Mi smo prišli iz vlade, ki je vladala z ukrepi, v vlado, ki vlada z ukrepi.” Omejitev premije dopolnilnega zavarovanja je po njegovih besedah sporočilo zavarovalnicam, da jih nameravajo likvidirati.

“Mi bomo morali prekiniti pogodbe”, kar bo pripeljalo do “katastrofalne eskalacije”, je zagrozil. Pritrdil je moderatorju razprave, uredniku Financ Petru Franklu, da je možnost prekinitev pogodb z zavarovanci zapleteno pravno vprašanje. Dodal pa je, da kot predsednik uprave odgovarja za poslovanje podjetja: “Kdaj odgovarjam? Takrat ko ne reagiram ali takrat ko reagiram?”

“Izpolnjevanje obveznosti do naših zavarovancev je absolutna prioriteta in ne razmišljamo o kakršnih koli prekinitvah,” pa je dejal član uprave zavarovalnice Triglav Tadej Čoroli. Sedanje stanje, z zamrznjeno premijo, je po njegovih besedah nerazumljivo, zato si želi, da bi čim prej prišlo do drugačnega dogovora.

Zamrznitev cene je Mikeln označil za veliko večjo težavo od morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakuje, da Vzajemni povrne izpad dohodkov. Še v tem tednu bo Vzajemna na upravnem sodišču vložila pobudo za zadržanje uredbe. “Pravni strokovnjaki pravijo, da ne bomo uspeli, ampak mi moramo izkoristiti vsa pravna sredstva, da nam nekdo ne očita, da tega nismo izkoristili in zato ne more odločati.”

“Kar se ta trenutek dela, je največje pospeševanje zasebnega zdravstva v zgodovini Slovenije,” je še rekel Mikeln v zvezi z napovedanimi reformami za ohranitev zdravstvenega sistema. Kot je dodal, se boji, da je to tudi namen.

V primeru ukinitve tega zavarovanja bo Vzajemna še naprej zdravstvena zavarovalnica, saj ima veliko drugih produktov, je še dejal Mikeln.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje