Prihaja enotna vozovnica. Bodo zaposleni za potne stroške dobili manj?

Slovenija 29. Maj 202305:30 6 komentarjev
Javni potniški promet, avtobus, avtobusna postaja
Žiga Živulovič jr./BOBO

Od srede bo na voljo enotna vozovnica, ki bo za 70 evrov na mesec omogočala neomejeno uporabo avtobusov in vlakov po vsej državi. Potniki novost pozdravljajo, a dejstvo je, da bo ugodna novost vplivala tudi na višino nadomestila za prevoz na delo. V katerih podjetjih lahko zaposleni pričakujejo nižja nakazila, kot so jih prejemali zdaj?

Enotna vozovnica “Slovenija” bo od 1. junija na voljo vsem, tudi tujim državljanom, kupiti pa jo bo mogoče na vseh prodajnih mestih, kjer se zdaj prodajajo vozovnice integriranega javnega potniškega prometa (IJPP).

Cena? 70 evrov na mesec oziroma 560 evrov na leto. Prednost nove enotne vozovnice je, da jo bo lahko potnik uporabljal za neomejeno število voženj, tako za vlak kot avtobus, na katerikoli relaciji po državi. Novost bo vsekakor prišla prav potnikom, ki javni potniški promet redno uporabljajo za daljše relacije, saj bo občutno znižala stroške prevoza. A prav zaradi vozovnice bodo v nekaterih podjetjih znižali višino nadomestila za prevoz na delo.

V Petrolu, trgovskih verigah Lidl in Spar odločitve o tem še niso sprejeli. “Proučujemo različne možnosti, pri čemer imamo vsekakor v mislih svoje zaposlene in njihovo zadovoljstvo. Stališča do morebitnih sprememb pri nadomestilu potnih stroškov pa še nismo oblikovali, zato trenutno na vaša vprašanja ne moremo podati odgovora,” so sporočili iz Spara. 

Ali sprememba čaka zaposlene v Mercatorju, iz njihovega odgovora ni jasno razbrati: “Mercator izplačuje zaposlenim potne stroške na delo in z dela v skladu z veljavno zakonodajo in kolektivno pogodbo.” V Hoferju medtem v večini primerov zaposlenim izplačujejo kilometrino, zato bo uvedba enotne mesečne vozovnice za 70 evrov na višino povračila potnih stroškov po njihovih zagotovilih vplivala le v nekaterih primerih, “kjer zaposleni dejansko prihajajo na delo z javnim prevozom in potem tega tudi uveljavljajo namesto kilometrine”.

Želežniška postaja Ljubljana, vlak, javni prevoz
Borut Živulović/BOBO

Na zaposlene Cinkarne Celje, Darsa, Pošte Slovenije, Telekoma Slovenije nova vozovnica ne bo imela vpliva, saj povračilo stroškov prejmejo v obliki kilometrine. “V tem trenutku ne razmišljamo o spremembi višine nadomestila za prevoze,” so sporočili tudi iz Novartisa. Nasprotno pa čaka zaposlene Slovenskih železnic, kjer se bo vsem, ki imajo možnost uporabe javnega prevoza, nadomestilo znižalo na 70 evrov.

“Razvoj javnega potniškega prometa ne sme biti talec nadomestil za prevoz na delo”

Številni, ki se na delo vozijo iz bolj oddaljenih krajev in bo nova vozovnica negativno vplivala na znesek, ki ga bodo po novem prejeli, že zmajujejo z glavo.

Za primer vzemimo bralca, ki je doma v Slovenj Gradcu in se v službo vozi v Ljubljano. Zdaj nadomestilo za potne stroške znaša 239,20 evra, ko bo v veljavo stopila nova vozovnica, bo znesek, ki ga bo prejel, le 70 evrov. Vprašali smo ga, ali ga bo ta razlika prepričala k uporabi javnega potniškega prometa.

“Ne,” je odgovoril, saj z uporabo vlaka ali avtobusa porabi občutno več časa, kot če se v službo zapelje z avtomobilom. Na delovnem mestu mora biti namreč ob 8. uri, kar pomeni, da se trenutno na pot odpravi ob 6.30.

Če bi se odločil za pot z avtobusom, ki odpelje ob 5.35, bi moral torej eno uro prej že sedeti na avtobusnem sedežu. Vlaka medtem v Slovenj Gradcu ni, kar pomeni, da bi se moral bralec najprej zapeljati v okoli 25 kilometrov oddaljeno Velenje. Če želi biti ob 8. uri v službi, mora izbrati vlak, ki odpelje ob 5.28, nato pa mora v Celju prestopati (vmesna čakalna doba je 20 minut). Pred seboj ima še dobro uro vožnje, pri čemer ni jasno, ali bo v službo prišel pravočasno. Na spletni strani železnic je namreč navedeno, da lahko zaradi “številnih gradbenih del na progi do nadaljnjega prihaja do ovir v prometu, predvidene so zamude vlakov”.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so ob tem že pred časom za N1 povedali, da “razvoj javnega potniškega prometa ne more in ne sme biti talec nadomestil za prevoz na delo. Ne moremo zavirati razvoja javnega potniškega prometa, ker bo nekdo dobil manjše nadomestilo za prevoz na delo.”

Poleg mesečne in letne vozovnice država z junijem uvaja tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice za neomejeno število voženj po vsej državi. Stale bodo 15, 20 oziroma 35 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje