Arso opozarja: zaradi nizkih temperatur nevarnost pozebe

Slovenija 27. Mar 202311:20 > 17:55 0 komentarjev
pozeba
PROFIMEDIA

Čez dan bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki s seboj prinaša nove plohe in nevihte. Vremensko dogajanje bo spremljal severni veter, ki lahko v sunkih dosega 70 kilometrov na uro, zato so meteorologi Agencije RS za okolje izdali opozorilo. za torek zjutraj pa vremenoslovci za večji del države napovedujejo negativne temperature. In ker je nadpovprečno toplo zgodnje pomladansko vreme v marcu pospešilo fenološki razvoj rastlin, negativne temperature predstavljajo nevarnost pozebe tako cvetnih brstov in cvetov kot tudi zgodnjih zelenjadnic, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Sredi dneva bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki s seboj prinaša pošiljko zraka nad severnim Atlantikom. Ohladitev bo občutna, sploh v višinah. Popoldne bodo tako znova nastajale plohe in nevihte. “Omeniti pa velja predvsem severni veter. Ta bo ob plohah na severu in severovzhodu Slovenije – zlasti pa na severu Ljubljanske kotline, v Prekmurju in na Štajerskem – lahko dosegal hitrost 70 kilometrov na uro. Kar je že dovolj, da smo izdali opozorilo,” je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter.

Čeprav se bo veter do torka polegel, se bomo jutri zbudili v hladno jutro. Temperature bodo od –7 do –1 stopinje Celzija. “Na Primorskem in v Vipavski dolini se bodo temperature spustile pod ledišče, kar pomeni nevarnost za pozebo,” je dodal meteorolog.

“Temperature zraka pred nekaj dnevi so bile podobne že skoraj zgodnje poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo v večjem delu Slovenije zopet spustile pod ničlo,” so ob tem opozorili na Agenciji RS za okolje. Po navedbah Arsa lahko po napovedih v Vipavski dolini in delih Krasa ponekod pričakujemo temperature do minus dve stopinji Celzija ali še nižje. Tudi v Zgornjem Posočju ter na Dolenjskem in v Beli krajini se bodo temperature spustile do okoli minus dve stopinji. To so napovedi za temperaturo dva metra nad tlemi, pri tleh pa bo lahko še kakšno stopinjo hladneje, so opozorili.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so ob tem razložili pri Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin. Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo s cvetenjem ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve na Primorskem že v polnem cvetenju. Brsti češenj in višenj so že močno napeti in tik pred cvetenjem, zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.

Po podatkih kmetijskih svetovalnih služb so v Spodnji Vipavski dolini hruške povečini v fazi brstenja oz. mišjega ušesa, zgodnje sorte hrušk na toplih legah pa so povečini že v fazah od rožnatega popka do balonskega stadija. Jablane pa so v fazi mišjega ušesa, pri zgodnjih sortah na izpostavljenih legah je že oblikovana listna rozeta z vidnimi cvetnimi popki. Drugod po državi je fenološki razvoj nekoliko kasnejši.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

“Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni,” še svetujejo pri Arsu.

Od srede pričakujemo otoplitev, ki jo bo s seboj prinašal jugozahodnik. Ta bo sicer kratkotrajna. Že v četrtek zvečer nas bo znova zajel dež, a ta ne bo obilen. Glavnina padavin bo verjetno padla v soboto, ko nas bodo znova zajele plohe. “Vprašanje, kako izrazita bo fronta za konec tedna. Začetek prihodnjega tedna pa bi lahko s seboj prinesel še eno ohladitev,” je še poudaril Šter.

V noči na ponedeljek ponekod padla mesečna količina padavin

Pestro vremensko dogajanje smo imeli tudi v noči na ponedeljek. Nad severnim Sredozemljem je v nedeljo nastal ciklon, ki je potoval proti vzhodu. Njegova pot je bila tokrat malenkost drugačna kot običajno, ko zavije nad severni Jadran. Tokrat se je namreč premikal proti Balkanu in vzhodneje. Zato je padla velika količina padavin tudi na severovzhodu Slovenije.

Po Šterovih besedah je na vzhodu države padlo od 25 pa celo do 60 litrov dežja na kvadratni meter. Padavine, ki težav niso povzročale, so bile zelo dobrodošle, kajti marsikje je bilo že precej sušno, je ob tem še ocenil meteorolog. Letošnji marec je bil namreč podpovprečno namočen oziroma suh.

Padavinsko bogata noč je bila tudi drugje po Sloveniji, saj je zapadlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod je bila presežena mesečna količina padavin. Ob močnejšem dežju se je meja sneženja spustila na okoli 600 oziroma 700 metrov nadmorske višine. Tako je sneg pobelil Babno Polje, kjer je zapadlo 7 centimetrov mokrega snega, ki pa se že tali. V višjih legah je bilo snega precej več – na Rogli je zapadlo 35, na Voglu 30, na Kumnu pa 20 centimetrov snega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!