Prihaja višinska ohladitev

Slovenija 07. Maj 202413:47 0 komentarjev
SNEG, KREDARICA
Sneg na Kredarici okoli poldneva (Foto: ARSO)

Z zahoda se nad Slovenijo širijo padavine, višinsko pa tudi zelo hladen zrak. Ob ohladitvi so vremenske kamere Agencije za okolje nad Kredarico ujele snežinke. Deževno vreme z nevihtami bo nad našimi kraji vztrajalo več dni.

Zajel nas je ciklon z zahoda, ki ni prinesel le vetra in dežja, ampak tudi ohladitev.

Višinska ohladitev je na Kredarico prinesla sneg. Ob pritoku zahodnih vetrov je dopoldne nad Triglavom najprej nastala oblačna kepa, ki se je prelivala v smeri proti Triglavskemu ledeniku. Nato je začelo deževati, okoli opoldneva se je zrak na višjih nadmorskih višinah že toliko shladil, da so se dežne kaplje nad Kredarico spremenile v snežinke, so na družbenem omrežju X zapisali na Agenciji za okolje (Arso).

Kamera Arso je oblačno kepo, ki je nastala nad Triglavom, ujela v svoj objektiv.

“Danes in jutri bomo pod vplivom višinskega jedra hladnega zraka, ki se bo ugrezal v Sredozemlje. Večinoma bo hladno z občasnim dežjem,” so napovedali v objavi. S priložene fotografije je razvidno, da je nad južnim delom Francije na okoli 5.000 metrih nadmorske višine približno minus 34 stopinj Celzija, na isti višini nad Slovenijo pa okoli minus 20 stopinj.

Za kakšno stopinjo bi se lahko ohladilo tudi v drugih predelih naše države. V naslednjih dneh bodo najnižje jutranje temperature od devet do 14 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 15 do 21 stopinj Celzija.

vreme
Danes in jutri bomo pod vplivom višinskega jedra hladnega zraka. (Foto: meteoSI/X)

Padavine se bodo do danes zvečer razširile nad večji del Slovenije. Najpozneje bo dež zajel severovzhod države, kjer se bodo padavine po napovedih meteorologov najverjetneje pojavile šele pozno popoldne. Možne so tudi posamezne plohe in nevihte, so zapisali.

Noč na sredo obeta še več padavin, tudi naraščanje manjših vodotokov

Noč na sredo bo po nekaterih izračunih prinesla bolj obilne padavine, a sta njihova lokacija proženja in jakost še zelo negotova. Ob močnejših padavinah lahko v severni in vzhodni Sloveniji, predvsem v Podravju, narastejo manjši vodotoki in zastajajo padavinske vode.

V sredo zjutraj bodo padavine začele slabeti, čez dan bo vreme spremenljivo. Zapihal bo severovzhodnik, ob šibkem vetru bodo čez dan nastajale plohe in posamezne nevihte, ki se bodo le počasi pomikale.

Razjasnitev vremena lahko pričakujemo v četrtek. Suho in razmeroma sončno bo še v soboto. V nedeljo popoldne bo znova povečana možnost za nastanek neviht, so še pripisali na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!