Prihaja “zimski vložek”, saj se bo občutno ohladilo. Kje pa bo tudi snežilo?

Slovenija 04. Jan 202410:50 3 komentarji
Sneg
Foto: PROFIMEDIA

Bliža se ohladitev oziroma pokušina prave zime. Temperature se bodo začele spuščati v petek, a ohladitev bo postopna. Najhladneje bo v ponedeljek in torek, ko se temperature čez dan ne bodo dvignile nad ledišče. Ta "zimski vložek" pa bo sneg prinesel predvsem gorskim predelom, saj ga bo v nižinah zapadlo le za vzorec.

Medtem ko bodo današnje dnevne temperature še precej pomladne, med 10 in 15 stopinj Celzija, se bo temperatura že jutri začela spuščati. V petek bo tako okoli 10 stopinj Celzija, v osrednji Sloveniji mogoče že pod 10. Ohladitev bo sicer bolj postopna kot hitra, je za N1 pojasnil meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Največ padavin bo v soboto, ko bo med 5 in 7 stopinj Celzija. Snega v nižinah ne bo, se bo pa meja sneženja v gorah začela počasi spuščati.

Dež bi lahko prešel v sneg na vzhodu Slovenije, a količinsko ga bo v nižinah zapadlo le za vzorec. Ta vložek zime bo sneg prinesel predvsem gorskim predelom, ponekod lahko v soboto in v noči na nedeljo zapade tudi do četrt metra. V Ljubljanski kotlini snega za zdaj ne moremo pričakovati, bo pa morda v nedeljo tu in tam snežilo na Štajerskem, v Zasavju in ponekod na Dolenjskem, je dodal Gregorčič.

Ta konec tedna bo v Kranjski Gori potekala 60. Zlata lisica, a organizatorjem bi lahko zagodlo vreme. V soboto bo namreč tam predvidoma ves dan snežilo, že do jutra bi lahko na smučišču zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, čez dan pa še dodatnih 10 ali 15 centimetrov. Boljše bo v nedeljo, saj bo hladneje, padavin bo bistveno manj. Snežilo bo predvidoma le še zjutraj.

Najhladnejši zrak bo k nam prišel v ponedeljek in torek, padavin pa takrat ne bo več. V ponedeljek bo čez dan komaj kakšna stopinja nad ničlo, v torek pa ni nujno, da se bodo temperature dvignile nad ledišče. Zjutraj bo okoli –5 stopinj Celzija, v krajih s snežno odejo, predvsem v Zgornjesavski dolini, kjer bo sneg ostal, bo tudi deset stopinj pod ničlo.

Z dotokom bolj suhega zraka bomo imeli tudi bolj jasne in sončne zimske dneve. Veter se bo umirjal, oblačnost se bo zmanjševala, jutra bodo zato hladnejša. Mraz bo vztrajal do sredine prihodnjega tedna. Čeprav bodo jutra še hladna, se bodo dnevi počasi otoplili.

Burja na Primorskem bo začela pihati v soboto proti večeru in bo vztrajala do vključno ponedeljka, v torek pa se bo veter umiril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje