Priljubljeni jeseniški bazen bo letos zaprt

Slovenija 13. Jun 202221:29 0 komentarjev
Bazen, Jesenice
Sebastijan Gašperin

Letno kopališče Ukova na Jesenicah letos ne bo odprlo vrat obiskovalcem. Razširjeni energetski pregled in statično poročilo namreč zaradi dotrajanosti bazenske školjke opozarjata na visoko tveganje za varnost kopalcev, so sporočili iz kabineta jeseniškega župana.

Iz Občine Jesenice so sporočili, da priljubljeno jeseniško kopališče letos ostaja zaprto. Novica je med prebivalci Jesenic povzročila veliko nezadovoljstva.

Razširjeni energetski pregled je lani zaradi dotrajanosti bazena in velike večletne izgube vode skozi vidne razpoke bazenske školjke pri podjetju Energomen naročil upravljavec kopališča, Zavod za šport Jesenice. V poročilu o pregledu je bila zaznana in dokumentirana nevarnost za kopalce in zaposlene s predlogom za pregled varnosti nosilne konstrukcije in statike objekta, so danes sporočili z Občine Jesenice. Avtorji poročila so opozorili tudi na potencialno možnost električnega udara zaradi zastarele elektroinštalacije.

Letos so zato naročili še izdelavo preiskave nosilne konstrukcije objekta s statičnim preračunom. To je opravil Gradbeni inštitut ZRMK, v končnem poročilu pa zapisal, da nosilnost konstrukcije bazenske školjke ni več zadostna, kar pomeni visoko tveganje za varnost kopalcev.

“Kopališče bo manjkalo marsikateremu Jeseničanu”

Odprtje bazena bi pomenilo preveliko tveganje za varnost kopalcev in zaposlenih, zato so se odločili, da kopališče Ukova letos ostane zaprto. “Prejeto poročilo nas žalosti, saj bo kopališče Ukova letos manjkalo marsikateremu Jeseničanu, vendar pa smo se slabega stanja bazena zavedali, kar je tudi razlog, da smo analizo tudi naročili,” je povedal jeseniški župan Blaž Račič.

Občina Jesenice je sicer že pred nekaj leti preigravala možnost, da bi bazenski kompleks sanirali in nadgradili ali pa prestavili na drugo lokacijo. Toda samo sanacija bazenske školjke s strojnico bi stala okrog dva milijona evrov, zato te možnosti v svojem kratkoročnem načrtu za zdaj ne vidijo.

“Smo pa v proračun Občine Jesenice že vključili sredstva za prostorsko preveritev lokacije na občinskih zemljiščih ob Savi pod Hrušico za umestitev športnih (vodnih) površin in turističnih zmogljivosti. Ne gre za kratkoročno rešitev, ki bi rešila to kopalno sezono, vendar pa verjamem, da bi Jesenice kot občina imele veliko več od takšne rešitve kot od nadaljnjega vlaganja znatnega denarja v že star in dotrajan bazen Ukova,” je še pojasnil Račič.

Bazen, Jesenice
Sebastijan Gašperin

Med tistimi Jeseničani, ki so zaradi zaprtja kopališča izrazili nezadovoljstvo, je tudi Miha Rebolj, generalni sekretar stranke Konkretno in nekdanji podžupan Jesenic (2011–2021). “Politikantstvo, neučinkovito vodenje ter nespoštovanje dogovorov so vodili k prekinitvi že uspešno začetega projekta. Zaradi vsega tega smo ne le uspeli zapraviti nepovratna sredstva, potrebna za obnovo, temveč se je očitno zgodilo tudi tisto najhujše – zaprtje Letnega kopališča Ukova,” je zapisal na Facebooku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!