Primer George Floyd: Soobtoženi policisti so se izrekli za nedolžne

Slovenija 14. Sep 202121:32 0 komentarjev
george floyd
Carlos Barria/REUTERS

Štirje nekdanji policisti iz Minneapolisa so se danes na zveznem sodišču izrekli za nedolžne. Obtožnica jih bremeni kršenja državljanskih pravic temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je lani ubil eden od njih, Derek Chauvin. Ta je bil na državnem sodišču že obsojen za umor.

Vsi štirje policisti se poleg obtožnice za umor Georgea Floyda na državnem sodišču soočajo še z zvezno obtožnico kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost, ki je bila uvedena zaradi prevlade belega rasizma na jugu ZDA, ko bele porote belcev skoraj nikoli niso spoznale za krive nasilja nad temnopoltimi.

Zvezni kongres je potem sprejel zakon, po katerem se lahko na državni ravni oproščene osebe preganja za kršenje državljanskih pravic, kar v primeru obsodbe prinaša visoke kazni.

Pred sodiščem so bili Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Kueng in Tou Thao. Medtem ko je Chauvin maja lani dušil na tleh ležečega Floyda, so se trije kolegi ukvarjali z odrivanjem prič, ki so opozarjale, da se Floyd duši, namesto da bi kateri od njih Chauvinu povedal, da je dovolj.

george floyd
Illustration via REUTERS

Chauvin se je izrekel za nedolžnega iz zaporniške celice, saj je bil obsojen na 22 let in pol zapora. Ostala trojica, ki je še na prostosti, se je zaradi pandemije koronavirusa prav tako oglasila na daljavo po video povezavi. Kueng in Thao želita, da se njun primer loči od Chauvinovega, tej prošnji se je kasneje pridružil še Lane. Tožilstvo temu nasprotuje, ker gre za zločin, pri katerem so istočasno sodelovali vsi štirje.

Na državnem sodišču so predvsem zaradi koronavirusa Chauvinu sodili posebej, ostala trojica pa bo na vrsti za sodni proces prihodnje leto marca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!